Sremska Mitrovica – Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdan.

Vaznesenje je jedan od deset praznika posvećenih Hristu. Spada u pokretne praznike – pada istog dana, ali se menja datum jer se računa od Vaskrsa.
Praznuje se uvek u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a 10 dana pre Duhova.

To je praznik koji čuva uspomenu na dan kada se Isus Hristos poslednji put javio apostolima, a potom Vazneo na nebo, i „seo s desne strane Boga Oca“.
Prema hrišćanskom učenju, posle Vaskrsenja, Hristos je boravio na zemlji sa učenicima 40 dana, javljajući im se, učeći ih i, naročito, učvršćujući im veru posle Golgote i raspeća.
Sam čin Vaznesenja zbio se u Vitaniji, selu na istočnoj padini Maslinske gore, udaljenom dva kilometra od Jerusalima.

Koliki su značaj Srbi pridavali ovom prazniku, svedoče mnogi važni događaju koji su se odigrali na taj dan. Najveći istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan je na Spasovdan 1349. godine, a dopunjen takođe na Spasovdan, 1354. godine.

Spasovdan se kao zavetna slava proslavlja u Beogradu ali i u drugim mestima u Srbiji,a Vaznesenju Gospodnjem posvećeni su i mnogi srpski manastiri, kao Žiča, Dečani, Ravanica, dok je u manastiru Pećka patrijaršija sačuvana jedna od najlepših predstava Vaznesenja u srpskom srednjovekovnom fresco-slikarstvu.

Možda Vam se svidi i