Sremska Mitrovica – Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine aktivno radi na preduzimanju mera da bi se saniralo poljoprivredno zemljište pogođeno poplavama.

Direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Zoran Knežević objasnio je da je neophodno uraditi analizu poljoprivrednog zemljišta, pre svega na opasne i štetne materije, kao i faktičku procenu njegovog stanja, nanet materijal ili odnet humusni sloj.

„U slučaju da je zemljište zagađeno opasnim i štetnim materijama u nedozvoljenim količinama, poljoprivredna proizvodnja će biti zabranjena ili ograničena dok se ne izvrši sanacija poljoprivrednog zemljišta. Takođe će biti preduzete mere za popravku poljoprivrednog zemljišta – fizičke, hemijske i biološke“, rekao je Knežević.

On je napomenuo da su to mere koje zahtevaju angažovanje velikog broja stručnjaka, ali i znatna finansijska sredstva.

Iz Ministarstva poljoprivrede apeluju na društveno odgovorna lica da se uključe i dostave donaciju u semenu poljoprivrednog bilja, sredstvima za zaštitu bilja, za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, za ishranu bilja i drugim inputima za poljoprivrednu proizvodnju namenjenu poljoprivrednim proizvođačima čiji su usevi nastradali ili pretrpeli štetu u poplavljenim područjima.

Možda Vam se svidi i