Hoće li rad satelita i mobilnih telefona sutra biti ugrožen, kada čestice – posledica tri intenzivne solarne baklje na Suncu – stignu do Zemlje?

Tri velike eksplozije u Sunčevoj atmosferi, tzv. solarne baklje, koje su se dogodile u poslednja dva dana, oslobodile su veliki oblak čestica sa Sunca koje bi mogle da ometu rad satelita i komunikacionih sistema na Zemlji

*Nasin snimak solarnih baklji Iks-klase na Suncu
http://youtu.be/imXGhsxPC-E

Taj ogromni oblak ozračenih čestica i magnetni talas, poznat kao izbacivanje koronalne mase (CME), do naše planete bi trebalo da stigne u petak, 13. juna.

Tri baklje su već izazvale kratak prekid visokofrekventnih komunikacija, poput radio-programa i avio-komunikacija, kada su „iskočile“ dva puta u utorak i jedanput u sredu.

Solarne-baklje-na-Suncu

*Solarne baklje izbacuju koronalnu masu, oblak radioaktivnih čestica

Naime, Sunce je emitovalo dve baklje klase „Iks“ u utorak ujutru u 7.42 i 8.52, dok se treća pojavila juče, rano ujutru.

Treba istaći da su „Iks“ najjače solarne baklje.

Uglavnom su bezopasne, jer Zemljina atmosfera apsorbuje najveći deo štetnih čestica. Ipak, mogu izazvati kvarove satelita i uticati na slojeve atmosfere koji, posledično, utiču loše na komunikaciju koja prolazi kroz njih.

Tri-solarne-baklje

*Sunce je u roku od dva dana izbacilo tri intenzivne baklje. Dve u utorak (prva sleva i srednja) i jednu u sredu

Međutim, izbacivanje koronalne mase može imati i ozbiljnije posledice: pad električnih mreža i preopterećenje i pucanje kablova na visokonaponskoj mreži.

No, ovakve posledice su malo verovatne. Poslednji put se nešto „konkretnije“ desilo 1859. godine, kada su kompasi „poludeli“ jer je bilo poremećeno Zemljino magnetno polje.

Ali, pošto se taj poslednji veliki udar dogodio pre nego što je planeta postala „zavisna“ od elektronike, malo se zna o realnim posledicama.

Možda Vam se svidi i