Sremska Mitrovica – Tretiranje protiv korova u kukuruzu, soji i suncokretu obično se obavlja nakon setve, a pre nicanja. Ipak, toplo vreme i velike količine padavina pogodovali su razvoju novih korovskih biljaka zbog čega je prema savetima stručnjaka neophodno obaviti korektivni tretman herbicidima, a sve kako bi se usevima omogućio nesmetan razvoj.

Prednosti ovih tretmana, prema rečima stručnjaka jeste činjenica da ne zavise u velikoj meri od padavina, kao herbicidi koji se koriste posle setve, a pre nicanja, gde preparat mora da se deponuje neposredno pre kiše, jer padavine u velikoj meri utiču na njihovu efikasnost.

Kod korektivnih tretmana kukuruza bitno je da se poštuje faza useva kao ograničavajuća, te faze obično svaki proizvođač herbicida označi na svom proizvodu, što dovodi do toga da od izuzetne važnosti predstavlja praćenje uputstva.

Što se tiče useva soje koja se nalazi u fazi prve trolistke, tu bi bilo najpreporučljivije je uraditi split aplikaciju, iz razloga što je soja još uvek jako mala.

Stručnjaci savetuju poljoprivredne proizvođače da prepolove preporučene doze herbicida, da sada odrade tretman sa polovinom preporučene doze za suzbijanje korova u soji, a drugu polovinu iskoriste u fazi treće troliske.
Korovi takođe prate rast useva, tako da će i oni imati između 2 i 4 lista.

Možda Vam se svidi i