Sremska Mitrovica- U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici danas je održan sastanak na kome je predstavljan projekat pod nazivom „Mapiranje lokalnih prostornih, infrastrukturnih, resursnih i logističkih preduslova za proizvodnju električne i/ili toplotne energije iz biomase u Sremskom okrugu“.
Sastanku su, pored predstavnika lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica, prisustvovali predstavnici Regionalne razvojne agencije „Srem“, Odeljenja za komunalna i pitanja urbanizma i životne sredine Stalne konferencije gradova i opština kao i predstavnici šidske opštine.

Kako je za radio „Ozon“ rekao Milan Mirić, direktor RRA Srem projekat Izrada studije analize biomase u sremskom regionu je veoma značajan kako za Sremsku Mitrovicu, koja je domaćin današnjeg sastanka, tako i za sve ostale optštine u Sremu.

„Svih 7 opština iz Srema u okviru ovog projekta treba da daju prikaz stanja analiza biomase u sremskom regionu, da prikažu koji su naši potencijali, koje su površine kojima raspolažemo i koliko su građani spremni da sarađuju, u smislu da daju na raspolaganje biomasu koju poseduju, sistemima koji biomasu koriste za proizvodnju toplotne i električne energije“, rekao je Mirić.

On je dodao i da će se za svaku od 7 sremskih opština izdvojiti po jedan pilot projekat postrojenja na biomasu.

„Da li će to biti toplana ili neko bio- gasno postrojenje odlučiće se naknadno a samim tim će se i nastaviti sa daljom realizacijom ovog projekta“, rekao je Mirić.

Možda Vam se svidi i