Sremska Mitrovica- Mitrovčani od 01. oktobra imaju mogućnost da u okviru projekta „Doniraj, recikliraj, ne bacaj“ doniraju odeću i obuću za reciklažu.

Ovaj projekat ima za cilj da podigne svest i edukuje stanovništvo o potrebi i značaju recikliranja tekstila a realizuje ga udruženje Zeleni razvojni centar u saradnji sa svetskom humanitarnom organizacijom ProsPer.

Kako je rekao Vladimir Brabec, potptrdsednik udruženja Zeleni razvojni centar, u Srbiji još uvek ne postoji reciklaža tekstila i ogromne količine završavaju na deponijama a samo 3% nađe svog novog vlasnika preko humanitarnih organizacija.
U Srbiji godišnje na deponijama završava oko 2.400.000 tona otpada, od kojeg 5.4% čini tekstilni otpad čime dolazimo do količine od 129.600 tona godišnje. U zapadnoj Evropi se reciklira 99% tekstilnog otpada

„Ovo je prvi projekat u Srbiji koji se bavi prikupljanjem odeće i obuće za reciklažu“, rekao je Brabec i dodao da je odziv Mitrovčana za sad solidan.

On je najavio i da će uskoro građani Sremske Mitrovice biti prvi u Srbiji koji će imati savremene specijalne kontejnere za odlaganje svoje stare odeće i obuće postavljene u masovno posećene objekte.

Sav materijal koji se prikupi biće poslat specijalnim brodskim kontejnerima u Belgiju gde će prvo biti sortiran a nakon toga recikliran.
Materijal koji bude mogao da se upotrebljava u biće poslat u Indiju, Afriku i Aziju a materijal koji ne bude mogao da se koristi bie iskorišćen za proizvodnju industrijskih krpa, končića, filca i flekica za puteve.

Vladimir Brabec je rekao i da će jedan deo novca koji budu dobili, biti iskorišćen u humanitarne svrhe.
„Jedan deo novca koji budemo dobili kroz ovaj projekat biće uplaćen na račun Narodne kuhinje u Sremskoj Mitrovici. Novac će biti iskorišćen za kupovinu namirnica, a sve u cilju poboljšanje obroka korisnika Narodne kuhinje“.

Građani Sremske Mitrovice koji žele da doniraju svoju staru odeću i obuću, mogu to učiniti svakog radnog dana u prostorijama udruženja Zeleni razvojni centar, od 09-17 časova, na adresi Trg Nikole Pašića bb.

zeleni centar

Možda Vam se svidi i