Sremska Mitrovica – Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine predložiće Ministarstvu finansija, Vladi Republike Srbije i Narodnoj skupštini da i u narednoj godini budu isplaćivane subvencije i premije, i to 100 eura po hektaru za zemljoradnike i 7 dinara po litru mleka.

Ono što predstavlja neprijatno iznenađenje za zemljoradnike jeste takođe najava predloga Ministarstva poljoprivrede da se ubuduće subvencije daju poljoprivrednicima za obrađivanje 20 hektara zemljišta,a ne 100 hektara kakva je bila dosadašnja praksa.

Ovim izmenama biće pogođeni veći poljoprivredni proizvođači ukoliko predlog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine bude prihvaćen.

Bez obzira što se ovim potezom žele se stimulisati mali poljoprivredni proizvođači i ostvariti neophodne uštede u budžetu, poljoprivrednici izražavaju nezadovoljstvo i vide ga kao još jedan kamen spoticanja i otežavajuću okolnost koja neće stimulisati proizvodnju u narednoj godini.

U toku ove godine, država je isplatila oko 11 milijardi dinara, na ime podsticaja u biljnoj proizvodnji – „6.000 dinara po hektaru“. Uz to, iz budžeta je poljoprivrednicima dato 2,2 milijarde za dizel gorivo i 1,7 milijardi dinara za đubrivo.

You may also like