Sremska Mitrovica – Sportske igre mladih, manifestacija koja je trebala da poruši mnoge barijere i na svojim takmičenjima osim sporta promoviše toleranciju i dobre međuljudske odnose, pokrenula je nešto sasvim drugo.

Iako su pobednici nedavno održanih Sportskih igara mladih u Sremskoj Mitrovici, 19. avgusta trebali da otputuju na finalno takmičenje u Split, do toga, nažalost nije došlo.

Sportski savez Grada Sremska Mitrovica i Savez za školski sport Srbije sklopili su dogovor da Sremska Mitrovica kao jedan od pet gradova zahvaćenih prolećnim poplavama bude jedan od domaćina za održavanje Sportskih igara mladih. Igre su uspešno održane krajem jula, a veliki broj učesnika je obeležio prvo po redu održavanje ove manifestavije u Sremskoj Mitrovici.

Na samom takmičenju najavljeno je da se, za razliku od prvobitnog plana po kojem pobednici igara iz pet gradova zahvaćenim poplavama odlaze na takmičenje u Beogradu, a zatim pobednici iz Beograda se plasiraju na finale u Splitu, pobednici iz Sremske Mitrovice i ostala četiri grada zahvaćenih poplavama direktno plasiraju na finalna takmičenja u Splitu.

Put za Split je zakazan za 19. avgust, a samo dva dana pred odlazak na put, sasvim slučano neki od roditelja su na društvenoj mreži fejsbuku naišli na obaveštenje u kojem stoji da je Organizacioni odbor doneo odluku da iz učešća na finalnim takmičenjima Sportskih igra mladih povuče iz učešća decu iz gradova regiona Srbije pogođenih poplavama, među njima i decu iz Sremske Mitrovice.

split, ispala

Nekoliko dana ranije u medijima se povela polemika i o mestima u kojima su deca iz Srbije trebala biti smeštena, prvenstveno o vojnoj bazi Lora, nakog čega se i oglasio Savez za školski sport Srbije. Mnogi mediji su ovaj potez osuđivali, dok se o pravom razlogu povlačenja učešća za 5 gradova niko od organizatora Sportskih igara mladih nije zvanično obratio Sportskom savezu Grada Sremska Mitrovica.
Tim povodom danas je u sremskomitrovačkoj Gradskoj kući održana konferencija za medije na kojoj je potvrđena informacija da deca iz Sremske Mitrovice nisu otišla u Split, kao i to da se pravi razlog za nedolazak ne zna.

„Naše obaveze su bile da do 12. avgusta prikupimo svu dokumentaciju, pasoše, ovlašćenja za svako dete za putovanje u inostranstvo, da završimo spisak, što smo mi i učinili i sve potrebne stvari pokupili, poslali u Savez za školski sport Srbije i od njih primili potvrdu da je sva dokumentacija uredno predata. Pred sam polazak, preko interneta smo saznali da smo izbrisani sa spiska putnika i da ne odlazimo“, rekao je Nemanja Crnić, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije i koordinator Sportskih igara mladih za Grad Sremsku Mitrovicu.

Crnić je dodao da od tog trenutka ni jedan emejl, koji su pre toga stizali redovno, po nekoliko njih dnevno, sa satnicama polaska, takmičenja, potrebnih dokumenata i ostalih stvari, nije primio, ni jedan poziv, pa čak ni poruku, ni na jedan način Grad Sremska Mitrovica i učesnici, nisu bili zvanično obavešteni o povlačenju učešća u Igrama.

Vidno razočaran Crnić je ispričao da su roditelji za ovo putovanje izdvojili dosta novčanih sredstava kako bi svojoj deci pripremili sva potrebna dokumenta, kao i da je utrošeno dosta vremena kako u organizaciju samog takmičenja, koje je ocenjeno kao izuzetno uspešno, tako i po njegovom završetku na pripremu dokumentacije, spiskova i svih potrebnih stvari kako bi se put realizovao bez ikakvih problema.
„Do realizacije puta nije došlo, iz kojih tačno razloga mislim da nikada nećemo saznati“, rekao je Crnić za kraj.

Građani Sremske Mitrovice različito su komentarisali ovaj događaj:

„Mislim da su deca trebala da učestvuju na ovom takmičenju i da nije važno gde će biti smeštena“, rekla je A.S.

„Žao mi je dece, uvek se sve prelomi preko njihovih leđa. Prava šteta što nisu otputovali i što nisu pokazali svoje umeće“, rekao je K.V.

„Ja nemam ništa protiv toga da naša deca putuju u Split a koliko sam čula ni roditelji nisu pravili problem oko toga gde će biti smeštena. Za njihov neodlazak u Split, mislim da je u pitanju nešto sasvim drugo. Da li znate da su na mestu gde se sad nalazi jedan kafić u Sremskoj Mitrovici mučeni Srbi a danas je taj kafić pun Mitrovčana, pa ne vidim problem zašto deca ne bi putovala u Split i bila smeštena u spornim objektima“, rekla je P.Š.

„Strašno. Ja svoje dete ne bih pustio na taj put“, rekao je D.M.

Možda Vam se svidi i