Sremska Mitrovica – Protekle nedelje su počeli radovi na rekonstrukciji ulice Kralja Petra I u Sremskoj Mitrovici, od drugog dela od ulice Stari šor do ulice Severni bedem.

O etapama i završetku ovih radova kao i o početku kupališne sezone u Sremskoj Mitrovici, razgovarali smo sa Jovanom Dobrićem, direktorom Direkcije za izgradnju grada Sremska Mitrovica.

Šta podrazumevaju radovi koji su u toku u ulici Kralja Petra I u Sremskoj Mitrovici?

Rekonstrukcija dela ulice Kralja Petra i podrazumeva radove na izgradnji nove saobraćajnice, trotoara, novog parkinga i semafora na raskrsnici sa naseljem Matije Huđi, postavljanje nove nisko naponske elektromreže, postavljanje nove javne rasvete, izgradnju fekalne i atmosferske kanalizacije, vodovoda i sadnju novog drvoreda.

Od kako su radovi počeli, na adresu naše redakcije stigao je veliki broj pisama i poruka sa pozitivnim reakcijama na pomenute radove, ali i veliki broj pitanja i negativnih reakcija građana Sremske Mitrovice na temu sečenja stabala u ovom delu Sremske Mitrovice. Da li su stabla morala biti posečena i koji je razlog za to?

Konkretan razlog za sečenje postojećih stabala je tehničke prirode. Nove instalacije koje treba da se postave, praktično je nemoguće provući kroz postojeći korenov sistem a da se pri tom ispoštuju tehnički propisi. Ako bi se to i uradilo, korenov sistem bi u narednom vremenskom periodu ugrozio novopostavljene instalacije i citava rekonstrukcija ulice i radovi ne bi imali smisla.

IMG_1892

Nakon završetka radova da li će biti posađena nova stabla?

Kada se postave nove instalacije i kada se završe radovi na kolovozu i trotoaru, poslednja etapa u postojećim radovima biće sadnja novih stabala prema novom projektu ozelenjavanja ove mitrovačke ulice.

Sta će se desiti sa stablima koja su posečena i gde će ona biti distribuirana?

Drvna masa od seče stabala su javna svojina grada. Na nedavno održanom Gradskom veću doneta je odluka da se ta drvna masa deponuju na prostor JKP „Komunalije“ a po završetku kompletnog posla da se daju na raspolaganje Centru za Socijalni rad „Sava“, kako bi ih ustupili onima kojima je to najpotrebnije.

Kako teku radovi na rekonstrukciji i šta je trenutno u toku?

Trenutno je u toku rušenje postojeće saobraćajnice i trotoara na istočnoj strani ulice, dok radovi na zapadnoj stranu ulice još uvek nisu počeli, zbog toga što smo morali da obezbedimo normalan tok pešačkog saobraćaja.
U radove su uvedeni i izvođači na izgradnji kanalizacije, na izgradnji elektromreže i vodovoda i ova prva faza radova obuhvata radove u prvom delu ulice, od bivšeg ZDK do ulaska u naselje Matije Huđi.
Ova ulica je već zatvorena za saobraćaj i biće zatvorena naredna tri meseca.
Nakon toga, za saobraćaj će biti zatvoren i deo ulice od ulaska u naselje Matije Huđi do doma JNA.

Kada se Mitrovčani mogu očekivati kraj svih radova i uspostavljanje saobraćaja u ovom delu grada?

Svi radovi bi trebalo da budu završeni do kraja meseca oktobra 2014. godine.

Ko je finansirao ove radove i kolika je vrednost investicije?

Vrednost celokupne investicije je 134 miliona dinara.
U radovima učestvuje 5 izvođača :

– na izgradnji kolovoza i pripadajućih instalacija kolovoza (atmosferska kanalizacija, signalizacija i semafor) angažovano je preduzeće Ingrap omni iz Beograda i vrednost ovih radova je 86,3 miliona dinara
– na izgradnji fekalne kanalizacije- glavni vod, angažovano je preduzeće Bulevar kompani iz Novog Sada i vrednost ovih radova je 10, 5 miliona dinara
– priključke kanalizacije će raditi JKP Vodovod, koje prema gradskoj odluci ima isključivo pravo na ove radove, i ovi radovi će se naplaćivati nakadno, u zavisnosti od zainteresovanosti građana
– elektromrežu i javnu rasvetu radiće preduzeće Elit iz Rume i vrednost ovih radova je 18, 8 miliona dinara
– radovi JKP Vodovod vrede 10 miliona i radovi na ozelenjavanju ove mitrovačke ulice vrede 9,5 miliona dinara a izvođač ovih radova biće JKP Komunalije.

Kako je predviđeno Opštinskom odlukom o gradskoj plaži kupališna sezona je trebala da počne 10. juna. Zbog čega se to nije desilo?

To se nije dogodilo zbog visokog vodostaja reke Save i vanredne situacije koja je bila uvedena.
Nisu se stekli svi uslovi koji su potrebni za jednu kupališnu sezonu.

Da li se Sava povukla dovoljno kako bi radovi na sređivanju plaže mogli nesmetano da se obavljaju?

Jeste, Sava se povukla dovoljno i radovi na uređenju plaže su počeli pre par dana.
Radovi imaju dve faze: uređenje i održavanje plaže.
Trenutno su u toku čišćenje mulja i svih nanosa koje je Sava nanela, a radi se i na osposobljavanju elektro-ormara i sanitarnih čvorova, kao i na sređivanju dečijih igrališta.
Narednih dana, pesak iz džakova koji se još uvek nalaze na ovom delu mitrovačkog keja biće deponovan na samu plažu a nakon toga slede radovi na poravnanju peska.

Kada će se steći uslovi za početak kupališne sezone?

Radovi na uređenju plaže trajaće do kraja ovog meseca i kada Komisija koju formira Gradska uprava za urbanizam da pozitivan zapisnik o tome da li je plaža spremna za kupališnu sezonu, onda sezona može da počne.
Prema mom mišljenju to će se desti krajem juna.
Kupališna sezona trajaće do 10. septembra.

Ko je zadužen za sređivanje mitrovačke plaže?

Izvođač radova na gradskoj plaži je JKP Komunalije i njihova mehanizacija i ljudstvo su već angažovani na ovim radovima.
Vrednost ovih radova je 12 miliona dinara.

Možda Vam se svidi i