Radne knjižice odlaze u zaborav

Sremska Mitrovica – Izmenama Zakona o radu predviđeno je da se ubuduće radni staž za zaposlene vodi u matičnoj evidenciji PIO fonda a ne u radnoj knjižici, kao do sada.

Iz Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalna pitanja najavljuju da će se papirna radna knjižica zameniti 1. januara 2015. godine kao i da radne knjižice izdate do tog datuma nastavljaju da se koriste radi ostvarivanja prava iz radnog odnosa.

Radni staž zaposlenih će se nakon 01. januara 2015. godine voditi u matičnoj evidenciji PIO fonda, pa će tako,  Fond preuzeti obavezu vođenja radne knjižice u elektronskom obliku za svakog zaposlenog.
Stručnjaci upozoravaju da zbog prilično haotičnog stanja sa matičnim evidencijama u PIO, mogu nastati problemi s dokazivanjem staža i upisa budućeg radnog iskustva u baze podataka, piše “Blic”.

Čim na snagu stupi pravilnik o elektronskom zapisu podataka iz radnog odnosa, poslodavci će morati zaposlenima da vrate radne knjižice.
Savet iz ministarstva je da kada počne primena pravilnika svi zaposleni preuzmu radne knjižice, jer će se one i dalje smatrati javnom ispravom za dokazivanje staža do vremena uvođenja elektronske baze evidencije.

You May Also Like