Sremska Mitrovica – Apoteka, market, pijaca, prodavnica zdrave hrane – kada je rok trajanja proizvoda u pitanju nema nikakve razlike, ako je istekao proizvod se sklanja sa polica.

Najčešća greška koja se pravi je ta da se rok osim na proizvodima sa kratkotrajnim rokom, ne proveri na onim proizvodina koji su dugotrajnijeg roka trajanja, kao što su čajevi i supe, jer se kod ovakvih proizvoda najčešće dešava da ostaju na policama i kada to ne bi smeli.

Dok neki proizvodi nemaju rok trajanja, kao što su to šećer, so, sirće, med, nekim ističe nakon samo nekoliko dana, kao što je to slučaj sa mesom, sveže pileće meso ima rok trajanja pet dana, svinjsko sedam, a juneće 12 dana.

Rokovi trajanja, doduše, ne mogu da garantuju ispravnost proizvoda, jer ukoliko se proizvod ne skladišti na propisan način i ukoliko ambalaža proizvoda nije odgovarajuća može doći do toga da se proizvod i pre isteka vremena pokvari.

Neki od prodavaca kako bi prodali i proizvode sa isteklim rokovima trajanja mešaju takve proizvode sa proizvodima sa dobrim rokom ili prelepljuju deklaracije, dok sve veći boj marketa organizuje sniženja i akcije mesec – dva dana pre isteka roka proizvoda kako bi se ti proizvodi rasprodali dok su još ispravni i bezbedni za korišćenje.

U slučaju da ste kupili proizvod sa isteklim rokom trajanja, vaše pravo kao kupca jeste da proizvod zamenite istim sa ispravnim rokom ili da vam se vrati vaš novac za kupljeni proizvod. Pravo kupca takođe jeste i prijavljivanje radnje gde je proizvod kupljen nadležnim inspekcijskim organima.

Ukoliko proizvod nema deklaraciju, automatski se smatra da je higijenski neispravan. Za prodaju pokvarene hrane Zakon o bezbednosti hrane predviđa kazne 250.000 i tri miliona dinara.

ROK TRAJANJA

ROK TRAJANJA 1

Možda Vam se svidi i