Sremska Mitrovica – Prema procenama poljoprivrednih apotekara koji se bave prodajom semena i sredstava za zaštitu bilja na veliko, ovogodišnja setva će poljoprivrednike izaći između 20 i 30 odsto skuplje nego prošle godine.

Jedna od najvećih bojazni koje imaju poljoprivrednici ovih dana jeste cena komponenti potrebnih za setvu, počevši od cene goriva koja je viša nego prošle godine, a za koju nekima još uvek nije uplaćena finansijska podrška od prošle godine, pa preko cene semena i „hemije“ koja je u proseku skuplja i do 20 odsto.

Veliki broj poljoprivrednih proizvođača očekuje isplatu subvencija i kredita kako bi počeli sa setvom, međutim prema obaveštenju iz Resornog ministarstva sa isplatom subvencija počeće se tek nakon 31. marta kada je poslednji dan za registraciju poljoprivrednih gazdinstva što predstavlja još jedan problem za poljoprivrednike.

Povoljni vremenski uslovi ovih dana utiču da se pripreme za početak prolećne setve odvijaju nešto intenzivnije, a sam početak setve očekuje se u toku sledeće nedelje.

Prvobitno je u planu setva jarih ječmova, zatim šećerne repe (14.260 ha) i suncokreta (8. 560 ha), dok je početkom aprila u planu setva merkantilnog kukuruza na površini od 119.910 ha, i soje na površini od 19.860 ha.

You may also like