Sremska Mitrovica – Veliki broj nekretnina u opštini grada Sremska Mitrovica čeka da dobije svoje vlasnike.

Niske cene nekretnina i veliki izbor ipak nisu dovoljne da bi se oni koji još uvek nemaju rešeno stambeno pitanje upustili u tu kako kažu “avanturu”.

Danas banke u svojim ponudama nude razne mogućnosti pri podizanju stambenih kredita, od grejs perioda (perioda mirovanja) do godinu dana, otplate kredita do 30 godina, kredite bez učešća do odobravanja stambenih kredita penzionerima.

Međutim, da stambeni krediti u bankama čak i povoljniji i primamljiviji ipak ne znače puno ukoliko nema stalnog i redovnog primanja plate, rekla nam je Nataša. “Pre par godina bili smo izuzetno zainteresovani za kupovinu stana, ali spletom okolnosti do toga nije došlo, a sada nam je ta ideja prosto nezamisliva. Muž je ostao bez posla pre par meseci i trenutno sam jedina ja u porodici koja zarađuje, tako da smo bili prinuđeni da se vratimo na selo kod roditelja, sa jednom platom teško je izdržavati dva školska deteta i plaćati stan”, rekla je Nataša.

Da je mladim bračnim parovima koji bi želeli svoj prostor i osamostaljenje izuzetno teško, zna iz iskustva Nikola.” Biti podstanar i plaćati mesečno onoliko koliko bi manje-više izlazila i mesečna kirija za stanovanje ili podići kredit i plaćati rate, a posle imati sopstveni stan lako se odlučiti između dve ponuđene opcije, ali u teoriji je jedno, u praksi drugačije i najčešće se u poslednje vreme mladi bračni parovi odlučuju za treću najmanje primamljivu opciju, a to je stanovanje kod roditelja”, rekao je Nikola.

Dok neki nemaju svoj životni prostor sa jedne strane, sa druge dolazi do pojave sve većeg broja praznih kuća i stanova, pretežno u seoskim naseljima gde su nakon smrti vlasnika mnoge kuće ostale bez naslednika ili su pod nerešenim pitanjima o vlasništvu. One kuće i imanja koje i imaju rešeno pitanje vlasništva sve češće ostaju prazne, prepuštene milosti i nemilosti vremenu jer vlasnici da ih prodaju nemaju kome, a da žive u njima ne mogu ili ne žele.

Cene nekretnina u opštini Sremska Mitrovica u ovom trenutku se kreću između 300 evra u seoskim naseljima do 650 evra po metru kvadratnom u gradu.

You may also like