Sremska Mitrovica- Prema poslednjem izveštaju Sremske privredne komore, na Sremskim poljima berba i setva su završene, ostalo je samo da poljoprivrednici završe duboko oranje zemljišta.

Kako je za radio „Ozon“ rekao Vladimir Vlaović, sekretar Sremske privredne komore, soja i suncokret su obrani još krajem novembra a početkom decembra završeno je vađenje šećerne repe i branje kukuruza.

Suncokret, koji je bio zasejan na 8 690 hektara, ove godine ima prinos od 3 tone po hektaru, što je na prošlogodišnjem nivou.

Soja ove godine ima rekordni prinos, veći za 64% u odnosu na 2013. godinu i iznosi 3,6 tona po hektaru, što ujedno predstavlja i najveći prinos soje od 1981. godine.

Veći prinos zabeležen je i kod šećerne repe, zasejane na površini od 13 751  hektara.

„Ove godine prinos šećerne je veći za 12 % od prošlogodišnjeg i iznosi 63,1 tonu po hektaru“, rekao je Vladimir Vlaović, sekretar Sremske privredne komore.

On je dodao da problem poljoprivrednicima predstavlja digestija koja je između 10 i 13% ali i odvoz repe.

„Problem je što je digstija šećerne repe manja i kreće se u rasponu od 10 do 13 %”, a poljoprivrednici imaju problem i sa odvoženjem šećerne repe. Uprkos velikim prinosima šećerne repe do sada je odveženo 95%“, rekao je Vlaović.

 

secerna repa

Pored soje, koja ima odličan prinos od 61 tonu po hektaru, dobar je i prinos merkantilnog kukuruza i iznosi 8,7 tona po hektaru.

„Kada je setva u pitanju, stočna pšenica je ove jeseni zasejana na oko 32% površine više nego prošle godine, dok je ozimi ječam zasejan na 4 385 hektara, što je za 4 % manje nego 2013. godine.

Uljana repica je zasejana na 695 hektara.

Komentarišući trenutne cene otkupa Vlaović je rekao da poljoprivrednici nisu zadovoljni jer su cene manje nego što su očekivali.
„Prinosi su solidni, a cene su male“, rekao je Vlaović i naglasio da poljoprivrednici treba da obrate pažnju na ozime kulture koje su nikle jer su se pojavili sitni glodari, pa ako primete oštećenja da što pre počnu sa njihovim suzbijanjem.

Možda Vam se svidi i