Sremska Mitrovica – Za sve žene koje planiraju da se penzionišu po starim propisima danas je poslednji dan da to učine, jer već od sutra na snagu stupaju novi uslovi penzionisanja kojim je predviđeno pomeranje starosne granice za žene za šest meseci.

Kako bi izbegli nove uslove penzionisanja najkasnije danas potrebno je podneti zahtev za penziju, a prestanak radnog odnosa trebao je biti najkasnije juče. Podnošenje zahteva danas može da se učini i poštom u vidu preporučene pošiljke.

Novim uslovom penzionisanja predviđeno je pomeranje starosne granice za žene sa 60 godina, na 60 godina i šest meseci života, uz najmanje 15 godina staža osiguranja.

predizborne-penzije-onima-koji-nisu-radili-700-kuna-mirovine-slika-249182

Od naredne godine i muškarci i žene imaće mogućnost prevremenog penzionisanja, tako što će muškarcima biti potrebno 40 godina staža i najmanje 55 godina života, a ženama 36,4 godine staža i najmanje 54,4 godina života. U ovom slučaju, njihova penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja za prevremenu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 procenta.

Iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje podsećaju da će se do 2032. godine za žene postepeno pomerati uslovi za penzionisanje, koji se odnose na godine života, odnosno da će tada i žene odlaziti u punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života. Za muškarace i dalje važe isti uslovi za penzionisanje – 65 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Osim ovog osnova za punu starosnu penziju i muškarci i žene mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Možda Vam se svidi i