Sremska Mitrovica – Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, zajedno sa višečlanom delegacijom u kojoj je i Jurij Šumski, predsednik Lovnog saveza Belorusije, boravili su u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Prilikom ove posete, predsednik Lovnog saveza Belorusije je bio gost Sremske Mitrovice i zajedno sa Milanom Kovačevićem, predsednikom Skupštine grada Sremska Mitrovica, obišao je Nacionalini park Fruška gora kao i sremsko lovište „Karakuša“.

„S obzirom da je Belorusija trenutno pod sankcijama, što između ostalog, podrazumeva i zabranu uvoza oružja iz Evropske unije, a imajući u vidu da Belorusija ima oko 100 000 lovaca, postoji zainteresovanost za uvoz sportskog lovačkog oružja koje se proizvodi u fabrici „Zastava oružje“ u Kragujevcu“, rekao je Milan Kovačević.

Tim povodom biće potpisan jedan od nekoliko planiranih međudržavnih sporazuma o saradnji između Srbije i Belorusije.

Prilikom posete Sremu, gost iz Belorusije je pokazao zainteresovanost za uvoz i veštački uzgoj fazanske divljači, koja ne postoji na njihovom tržištu a izuzetno je profitabilna.

Tokom posete Nacionalnom parku Fruška gora, gosti iz Belorusije su upoznati i sa projektom „Reintrodukcija jelena“, koji podrazumeva ponovno naseljavanje jelena na svoje prirodno stanište.

Nakon završene posete, predstavnici Belorusije su prisustvovali i otvaranju pogona montažne proizvodnje traktora male snage u fabrici Belarus-Agropanonka u Novom Sadu.

Otvaranju pogona je prisustvovao i Milan Kovačević, predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica, koji je posetu predstavnika Belorusije ocenio kao jako važnu za našu zemlju.

Možda Vam se svidi i