Poseta američkog ambasadora Carskoj palati

Sremska Mitrovica – Danas su Sremsku Mitrovicu posetili ambasador SAD-a u Beogradu g. Majkl Kirbi, američki ataše za kulturu Dru Giblin, predstavnici Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture gđa. Mirjana Andrić, kao i saradnik na projektu profesor Majkl Verner. Povod posete jeste završetak prve faze restauracije mozaika.

Zvaničnici su prvo posetili Konzervatorsku radionicu rimskih mozaika u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, gde su imali priliku da vide delove rimskih mozaika na kojima se vrše radovi. Direktor zavoda Ljubiša Šulaja predstavio je glavnog konzervatora Vladimira Bulajića i dva sremskomitrovačka konzervatora – asistenta, Dunju Pejović i Zdravka Trivića.

Bulajić je ovu priliku iskoristio da istakne dobru saradnju između Srbije, Sremske Mitrovice i američke ambasade i Amerike jer kako je rekao pored finansijske pomoći koju je Mitrovica dobila za rad na mozaiku, pre nekog vremena i dve američke studentkinje su boravile u gradu i sarađivale u samom procesu restauracije.

k2

Sirmijumska mozaička konzervatorska radionica je nastala kao rezultat finansiranja projekta od strane Ambasadorovog fonda za očuvanje kulturnog nasleđa i srpskog Ministarstva kulture i nastaviće da radi sa stručno obučenim osobljem kao stalan centar za očuvanje kulturnog nasleđa.

kir1

Nakon posete Zavoda ambasador Kirbi i zvanice posetili su Carsku palatu, gde su stekli uvid u rezultate dosadašnjeg rada koji su izvedeni na restauriranim mozaicima rezidencijalne prostorije palate.

“Zadovoljstvo mi je što sam danas u Sremskoj Mitrovici, ovo je moja treća poseta, i mogu vam reći da sam prijatno iznenađen napretkom koji ovde vidim, a koji se desio od moje poslednje posete pre šest meseci. Drago mi je što je Ambasadorov fond za očuvanje kulturnog nasleđa obezbedio sredstva koja su zaista pomogla da se radovi na mozaicima odvijaju u pozitivnom smeru i da će rezultate rada svi ljudi moći da vide”, rekao je ambasador SAD-a u Beogradu, Majkl Kirbi. On je dodao da je rad na ovim mozaicima izvanredan primer saradnje između Srbije i Amerike.

“Meni je jako drago što na ovaj indirektan način grad Sremska Mitrovica ima priliku da ostvari neku ekonomsku korist od čitavog ovog projekta, jer to je ono što je nama najvažnije, da građani iz Sremske Mitrovice i oni koji žive od Sremske Mitrovice od svega što se nalazi u njihovom gradu imaju neku korist. Mi iz lokalne samouprave se trudimo da koliko god je to moguće iskoristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju, ali isto i da iskoristimo i potencijal ovog grada da umapredimo i prezentujemo sve ono što Sremska Mitrovica i Sirmijum može da ponudi”, rekao je gradonačelnik Sremske Mitrovice, Branislav Nedimović.

ki3

Rezidencijalna palata koju su danas posetili ambassador Kirbi i druge zvanice jeste prostorija koja je predstavljala deo privatnih, prodičnih odaja, koje su koristili rimski imperatori, kao što su Dioklecijan i Konstantin, za koje je naučno potvrđeno das u provodili značajan deo vremena u carskoj palate Sirmijuma. To je vreme kasne antike kada carevi vladaju Rimskim carstvom baš sa ovog mesta. Geometrijski mozaik iz četvrtog veka je restauriran u orginalan oblik, kao mozaička površina u rezidencijalnoj prostoriji, zajedno sa obnovljenom fontanom, kako bi što približnije dočarali rimsku unutrašnju dekoraciju tog prostora. Mozaik iz ranijeg perioda sa predstavom boga Merkura, koji su arheolozi otkrili ispod nivoa geometrijskog mozaika, restauriran je i izložen na zidu objekta koji natkriva arheološko nalazište u neposrednoj blizini rezidencijalne prostorije.Mozaik sa predstavom paganskog boga Merkura, rimskog boga trgovine, koji datira iz kasnog trećeg veka nove ere, u vreme kada imperator Dioklecijan gradi palate, predstavlja jedini figuralni mozaik koji je otkriven na lokalitetu. Ovo je prvi put da se u Srbiji primenjuju savremene tehnikekonzervacije i prezentacije na samom rimskom lokalitetu. Ove tehnike omogućavaju visok stepen autentičnosti originalnog konteksta dekorativnih segmenata carske palate. Mozaici koji su danas predstavljeni samo su mali deo od 350 kvadratnih metara mozaičkih površina otkrivenih na nalazištu.

kribi4

Mozaici carske palate u Sremskoj Mitrovici predstavljaju jednu od najbolje očuvanih kolekcija za proučavanje umetnosti unutrašnje dekoracije na Balkanu iz vremena kasne antike. Restauracija i prezentacija dva mozaika rezidencijalnih prostorija palate uvode nas u drugu fazu Projekprezentacije Carske palate: postepenu restauraciju ostalih mozaičkih površina onih koji se nalaze na samom lokalitetu i mozaika koji su pronađeni i podignuti tokom arheoloških istraživanja koja su prethodila izgradnji objekta za natkrivanje lokaliteta, a koji će biti izloženi na zidovima poput mozaika sa predstavom Merkura. Podsećanja rad, prva faza projekta prezentacije Carske palate bila je izgradnj objekta za natkrivanje i centra za posetioce koja je završena u oktobru 2009. godine i sada štiti ostatke palate. Projekat očuvanja i zaštite lokaliteta je iznosio 1.2 miliona eura koji je u potpunosti finansiran od strane Republike Srbije i rezultat je podrške i saradnje srpskog Ministarstva kulture i tadašnjeg Ministarstva Ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije.

You May Also Like