Sremska Mitrovica – Pre nekoliko meseci pisali smo o Đorđu Vučenović, dečaku koji se već 3 i po godine bori sa neizlečivom bolešću sa kojom se rodio.

Nakon našeg pisanja koje je imalo za cilj da probudi i podstakne sve ljude dobre volje da pomognu malom Đorđu prikupljena je određena suma novca, a uspešno je odrađen i servis aparata bez kojeg Đorđe ne može da diše, međutim borbi tu nije bio kraj, Đorđu je i dalje potrebna pomoć.

“Posle vašeg pisanja mi smo otvorili račun u banci i tako su polako počele da pristižu prve uplate. U međuvremenu nas je kontaktirao jedan mladić iz Novog Sada, Nenad Pagonis svetski prvak u kik – boksu, koji se sa svojim prijateljima organizovao i pokrio ukupne troškove servisa aparata pomoću kojeg Đorđe diše”, rekao je Jovan Vučenović, tata malog Đorđa. I dodao da je zahvaljujući Pagonisu koji je kontaktirao svog rođaka napravljen i poseban agregat za struju koji omogućava da ukoliko dođe do prestanka snabdevanja električnom energijom, Đorđetovi aparati za disanje i aspiriranje mogu da rade bez problema. S obzirom da su to jako ostljivi aparati, neophodno je bilo da agregat za struju bude izuzetno stabilan, i da ne bude oscilacija u naponu kako ne bi došlo do kvara na aparatima, što je postignuto upravo specijalno napravljenim agregatom.

aparat1

aparat

Od države novčana pomoć koju Đorđe dobija nije ni približno dovoljna da pokrije mesečne troškove, a iznosi 26.000 dinara, plus specijalna kolica i mesečnu zalihu pelena koja je Đorđetu odobrena tek nakon navršenih 3 godine.

Prema predračunu koji su Đorđetovom tati dali lekari, Vučenovićima je mesečno potrebno 50 hiljada dinara samo za potrebe koje se tiču zdravstvenog stanja Đorđa, za medicinske gaze, katetere, kanile, i druga medicinska sredstva.

POTREBE

Đorđe je i na posebnom režimu ishrane. S obzirom da usled bolesti ne dobija na mišićnoj masi, neophodna mu je visokokalorična hrana, kao i bočice “Nutrini” koju mu roditelji kupuju u apoteci po ceni od 272 dinara, dnevne potrebe za ovom hranom jesu tri bočice.

nutrini

“U dugovima smo jer imamo bolesno dete, država po tom pitanju ne izlazi u susret kako nama, tako i ostalim roditeljima koji imaju decu obolelu od retkih bolesti”, reči su majke Snežane koja ističe da pored novca za Đorđa moraju da plaćaju stan, jer su podstanari, hranu, a sve drugo je luksuz koji sebi ne mogu da priušte.

Otac Jovan radi sezonske poslove, a majka Sneža koja je primorana da pored Đorđa bude 24 časa prima socijalnu pomoć države.

“Ja prosto nisam u mogućnosti da nađem neki stalni posao, gde bih bio prijavljen i gde bi mi išao radni staž, jer plata koju bih u tom slučaju zarađivao ne bi bila dovoljna, nije ni sada, ali bar nekako uspevamo da se snađemo, sezonski poslovi jesu bolje plaćeni, ali preko zime ih i nema, pa nam je to najteži deo godine”, dodaje Jovan.

S obzirom da su podstanari, bilo je reči i o rešavanju stambenog pitanja ove porodice. Jovan kaže da je postojala mogućnost da im gradska uprava obezbedi seosko domaćinstvo ukoliko se jave na konkurs koji je Grad Sremska Mitrovica raspisao, međutim uslovi u tim objektima nisu zadovoljavajući, tako da ta mogućnost nije došla u obzir.

U čitavoj ovoj priči stambeno pitanje izgleda da je najmanji problem, ova dva roditelja izrazila su jednu želju, a to je da svom detetu kupe aparat za aspiraciju i disanje koji pored naopajanja na struju može da radi i na baterije, tako bi bili u mogućnosti da ga izvedu napolje i u šetnje, ovako to nisu u stanju.
Za takav aparat potrebno je nešto malo više od 55 hiljada dinara, koje su trenutno ovoj porodici nedostižne.

APARATA ZA DISANJE

Prema informacija koje smo dobili od Željka Novakovića, načelnika Gradske uprave za zdravstvenu, socijalnu i zaštitu životne sredine u vezi slučaja Đorđa jeste da je lekaraska komisija juče zasedala i da je odlučeno da da se u skladu sa pravilnikom koji je donet, a odnosi se na Fond za finansijsku pomoć deci i omladini obolelih od teških bolesti, koji je oformila gradska samouprava, izdvoje sredstva za kupovinu dva medicinska pomagala i odradi servis jednog aparata. Ukupna vrednost kupovine i servisa iznosi između 140 i 150.000 dinara.

Đorđe Vučenović rođen sa metaboličko-genetičkom bolešću, Larsenovim sindromom koji se javlja u 1:100000 živorođenih. Ova na žalost neizlečiva bolest mu onemogućava pravilan rast i razvoj.

đorđe1

Ovim putem mole se svi ljudi dobre volje da prema svojim mogućnostima pomognu u produžavanju života Đorđa. Broj žiro računa na koji možete uplatiti donacije: 160- 5800100238327-36

Možda Vam se svidi i