Sremska Mitrovica – Banke su počele da odobravaju poljoprivrednicima kredite, koji su i do pet puta povoljniji od komercijalnih.
Banke su do sada zemljoradnicima odobrile oko 34 milijarde dinara zajma, što je samo kap u moru potreba i uglavnom sa prevelikom kamatom, koja na pozajmice u domaćoj valuti dostiže i 25 odsto na godišnjem nivou.

Prošlog meseca je Ministarstvo poljoprivrede usvojilo je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku poljoprivrednim gazdinstvima. Ove kredite banke su već počele da odobravaju, pišu Novosti.

– Stigli su kratkoročni krediti za repromaterijal sa rokom vraćanja od godinu dana – kaže Zoran Sefkerinac iz Asocijacije poljoprivrednika Banata. – Ove pozjamice su izuzetno korisne poljoprivrednicima koji ne mogu preko svojih zadruga da nabave jeftiniji repromaterijal.

Maksimalno poljoprivredno gazdinstvo može da dobije zajam do pet miliona dinara, a zemljoradničke zadruge do 15 miliona dinara. Kamatna stopa je četiri odsto na godišnjem nivou za kredite u stočarstvu i šest odsto za zajmove plasirane u razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, cvećarstva i za u ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.

Pravo na kreditnu podršku imaju vlasnici komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i firme (zemljoradničke zadruge sa najmanje 10 članova zadruge koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava) i mikro i male firme.

– Setva je završena i sada svi čekamo nove kredite za obnovu mehanizacije – objašnjava Sefkerinac. – Ti dugoročni krediti se otplaćuju četiri godine i zahvaljujući njima mnogi su još pre dve godine kupili traktore.

OBAVEZNO OSIGURANjE

Osiguranje od raznih nepredviđenih okolnosti je naročito značajno u slučajevima kada se proizvodnja finansira putem kredita. Propast useva zbog elementarnih nepogoda predstavlja ogroman gubitak za poljoprivrednika, pri čemu obaveza otplate uzetog kredita i dalje ostaje. Zbog toga je važno ugovoriti osiguranje stoke od uginuća i bolesti, odnosno useva od elementarnih nepogoda – kažu u Narodnoj banci Srbije.

You may also like