Regionalna deponija “Srem – Mačva” i “Ekološki svesna Mitrovica”

Sremska Mitrovica – Danas je u Gradskoj kući održana konferencija za medije povodom početka projekta „Regionalna deponija Srem – Mačva“, i podprojekta Ekološki svesna Mitrovica.

Na konferenciji su učestvovali gradonačelnik Grada Sremska Mitrovica Branislav Nedimović, Nenad Tomić iz JKP „Stari grad“ iz Šapca, Ivan Artukov, šef regionalne deponije, Radoslav Jevremović., direktor JKP „Komunalije“, Nikola Samardžić, koordinator podprojekta Ekoloski svesna Mitrovica.

IMG_1286

Ukoliko vremenski uslovi dozvole, posle prvomajskih praznika očekuje se početak i suštinski rada regionalne deponije Srem – Mačva, tako što će kompletan komunalni otpad sa prostora Sremske Mitrovice i Šapca početi da se deponuje ne deponiju.

„ Ovaj projekat, sam početak rada deponije i podprojekat „ Ekološki svesna Mitrovica“ u okviru njega predstavlja vrlo važan korak za Sremsku Mitrovicu, on ima dve vrednosti, materijalnu i nematerijalnu vrednost. Od materijalnih vrednosti smatra se pre svega oprema koju će za rad dobiti deponija, dok je nematerijalna možda i važnija vrednost podizanje svesti građana ova dva grada o ekologiji, zajedno sa partnerima iz nevladinih organizacija, našim komunalnim preduzećima, evropskom“, rekao je gradonačelnik Sremske Mitrovice, Branislav Nedimović.

IMG_1287

Podrprojekat „Ekološki svesna Mitrovica“ naziv je kapmpanje koju će organizacija SM Omladinski centar sprovoditi narednih godinu dana i u okviru koje će biti organizovane edukativne radionice po srednjim školama, obilasci regionalne deponije, foto – konkursi i akcije čišćenja. Sve aktivnosti usmerene su na podizanje ekološke svesti stanovništva jer s jedne strane, prenose informacije o značaju pravilnog postupanja sa otpadom, a s druge strane, govore o posledicama koje mogu proisteći iz njegovog neadekvatnog zbrinjavanja. Relizacijomprojektnih aktivnosti stvoriće se uslovi za održiv početak rada nove regionalne deponije, a građane oba grada će pripremiti za uvođenje primarne separacije otpada po izvoru, jer za proizvodnju kvalitetnog otpada važno je odvajanje otpada na mestu nastanka – u svakom domaćinstvu.

U okviru programa „EU Exchange 4“, koji podržava Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, gradovi Sremska Mitrovica i Šabac, realizuju projekat „Regionalna deponija Srem – Mačva“, čija je ukupna vrednost 154.593,60 evra, 10 odsto vrednosti investicije obezbeđuje grad Sremska Mitrovica, dok je ostatak obezbeđen iz budžeta Evropske unije.

You May Also Like