“Nebeski lovci” u Muzeju Srema

Sremska Mitrovica – U Muzeju Srema od 09. maja 2014. godine, biće organizovana izložba Prirodnjačkog muzeja iz Beograda „NEBESKI LOVCI“.

Izložba prikazuje raznovrsnost ptica grabljivica Srbije, a posebno njihov značaj u prirodi, status u životnoj zajednici i stepen ugroženosti.
Izazvala je veliko interesovanje i privukla veliki broj posetioca širom Srbije, jer ptice grabljivice predstavljaju simbol brzine, spretnosti i uzvišenosti te su se zbog toga oduvek koristile kao simboli vladara, država i nacija.

Osnovni cilj izložbe je da se predstavi čudesan svet ove grupe ptica i istakne njihov značaj u prirodi, kao i da se publika na naučno – popularan način upozna sa njihovim načinom života, ishranom, razmnožavanjem, migratornim kretanjima, životnim staništima i dr.

Izložbom je predviđeno da se prikažu i eksponati iščezlih vrsta, kao i onih koje su u opasnosti od iščezavanja u prirodi (orao krstaš, riđa lunja, kratkoprsti kobac i dr.), a posebno su interesantni zbog svoje istorijske i naučne vrednosti.

Na izložbi će biti predstavljeni eksponati ptica grabljivica, iz zbirke Prirodnjačkog muzeja, među kojima su: beloglavi sup, orao bradan, orao belorepan, crni lešinar, suri orao, orao krstaš, orao kliktaš, orao zmijar, gaćasti mišar, jasteb, kobac, sivi soko, stepski soko, krški soko, soko lastavičar, vetruška, eja močvarica, eja livadarka, riđa i crna lunja, bela kanja i dr.

Izložbu „NEBESKI LOVCI“ posetioci će moći da pogledaju od 09. maja do 17. juna 2014. godine, ponedeljkom u periodu od 8:00 do 15:00 časova, dok će ostalim radnim danima biti dostupna javnosti od 08:00 do 18:00 časova
Vikendom izložba će moći da se pogleda u periodu od 10:00 do 16:00 časova.

Ulaznice se ne naplaćuju.

You May Also Like