Sremska Mitrovica- U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici danas je održan sastanak Međuopštinske radne grupe za poljoprivredu i navodnjavanje (MORG), u okviru kojeg je započet rad na projektu “Zaštita reke Save izgradnjom komunalne infrastrukture prikupljanja, transporta i prečišćavanja otpadnih voda u regionu Srem”.

Sastanku su, pored predstavnika pet jedinica lokalnih samouprava sa teritorije Srema, prisustvovali su i predstavnici Opštine Pazova i Inđija, iako nisu u slivu reke Save, predstavnici Zavoda za urbanizam, predstavnici Geodetskog zavoda iz Beograda, predstavnici vodoprivrednih preduzeća i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam.

Opšti cilj ovog projekta je unapređivanje životne sredine u regionu Srema, čime se stvaraju uslovi za njegov ekonomski i socijalni održivi razvoj.

„Na teritoriji pet jedinica lokalnih zajednica u Sremu živi preko 200 hiljada ljudi, a nemamo rešen problem otpadnih voda. U čitavoj Srbiji oko 10 % otpadnih voda se tretira pre upuštanja u vodotokove, što je poražavajuć podatak“ rekao je Tomislav Janković, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice, dodajući da se u Evropskoj uniji, pre upuštanja u vodotokove, tretira čak 90 % otpadnih voda.

„Vreme trajanja projekta je osam meseci a naredni korak je izrada projektne dokumentacije a kad dokumentacija bude prikupljena moći ćemo da konkurišemo za kredite“, rekao je Janković i dodao da postoji obaveza koja mora da se ispoštuje a to je da lokalne samouprave same isfinansiraju 30 % od ukupne vrednosti projekta, da li kroz zajmove ili iz sopstvenih budžeta a preostalih 70 % će se finansirati iz Evropskih fondova.

Kako je za radio “Ozon” rekao Milan Mirić, direktor RRA Srem je rekao da je ovo jako važan projekat za zaštitu životne sredine, pre svega reke Save i izrazio nadu da će svi učesnici tokom narednih osam do dest meseci uspeti da završe osnovne aktivnosti koje podrazumevaju izradu projektno- tehničke dokumentacije koja čini osnovu za dalja apliciranja i investiranja u ovu oblast.
Nosilac projekta je Grad Sremska Mitrovica, a učesnici su Opština Šid, Pećinci, Ruma i Irig.
AP Vojvodina sufinansira projekat sa 6,125 miliona dinara a ukupna vrednost projekta je 11,125 miliona dinara.

Možda Vam se svidi i