Sremska Mitrovica –Danas je u prostorijama „Sirmiumarta“ počela prva etapa obuke 24 edukatora iz oblasti upravljanja otpadom, a u okviru projekta prekograničnog programa Hrvatska – Srbija 2007 – 2013, pod nazivom „THE CASE FOR ZERO WASTE“ – STVARANJE DRUŠTVA BEZ OTPADA.

Obuka se sastoji iz nekoliko etapa. Prva etapa jeste obuka edukatora u Sremskoj Mitrovici koja podrazumeva učešće na edukativnoj radionici edikatora koju vrši stručni tim iz Osijeka. Druga etapa je studijska poseta dečijem vrtiću u Osijeku, nakon čega dolazi na red polaganje testa i sticanje sertifikata.

IMG_0991

Edukatori koji steknu sertifikat će u toku školske 2014. – 2015. godine kroz kreativne radionice će svoje znanje preneti zainteresovanim građanima, predstavnicima lokalnih udruženja građana, ali prvenstveno najmlađoj populaciji – deci školskog i predškolskog uzrasta u cilju upoznavanja sa pravilnim upravljanjem otpadom i značajem koji on ima u oblasti zaštite životne sredine.

IMG_0992

Pored radionica koje će se organizovati u osnovnim školama i predškolskim ustanovama, radionice će biti orgnizovane i u mesnim zajednicama u gradu Sremska Mitrovica.

IMG_0993

“Stvaranje društva bez otpada” naziv je projekta koji je Unikom krajem decembra počeo partnerski sprovoditi sa JP “Komunalije” iz Sremske Mitrovice. Reč je o programu dodele nepovratnih sredstva EU u okviru IPA projekta prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija, sa ciljem povećanja stope prikupljenog otpada kroz unaprjeđivanje mehanizma prikupljanja i upravljanja otpadom.

Zbrinjavanje komunalnog ili kućnog otpada postalo je jedno od najprisutnijih problema današnjice na šta ukazuje neprestani porast količine proizvedenog otpada, hroničan nedostatak uređenih deponija, mnogobrojni slučajevi zagađivanja zemlje, vode i vazduha, te nepostojanje razvijene ekološke svesti ukupnog stanovništva.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske Unije i njegova realizacija će trajati dve godine. Ukupna vrednost projekta je 676.170,24 EUR.

Funkcionalni partneri na projektu su JKP „Komunalije“ Sremska Mitrovica, R Srbija i komunalno preduzeće „Unikom“,Osijek, R Hrvatska.

Možda Vam se svidi i