Sremska Mitrovica – Firme koje za pokretanje posla i prijem novih radnika žele da dobiju finansijsku pomoć države moraće da garantuju da će novozaposlenima isplaćivati platu bar 20 odsto veću od minimalca.

Uredba po kojoj su ponovo omogućene subvencije države ulagačima za svako novootvoreno radno mesto predviđa da zarade radnika moraju biti minimum 25.000 dinara mesečno.

„U narednih desetak dana biće definisani precizni uslovi. To će zavisiti i od razvijenosti regiona. Videćemo s ministrom privrede način da to uparimo s dinamikom rešavanja problema preduzeća u restrukturiranju „, objašnjava ministar finansija Lazar Krstić.

On dodaje da će za subvencije u privredi do kraja 2016. biti izdvojeno oko 130 miliona evra, odnosno 15 milijardi dinara.

Uredba kojom su domaći i strani ulagači dobili priliku za nove investicije, pre svega u proizvodnju, turizam (ulaganja veća od pet miliona evra), pa i usluge (investicije preko 300.000 evra), već je na snazi, ali će firme za sredstva iz državnih fondova moći da računaju tek kada Agencija za strana ulaganja objavi konkurs.

Sedam kategorija investitora s pravom na dotacije države

1. Ulaganja u proizvodnju – najmanje 50 radnih mesta u najnerazvijenijim opštinama, uz vrednost investicije od bar 500.000 evra
2. Proizvodne investicije, ali s minimum 100 novootvorenih radnih mesta i vrednosti investicije od najmanje milion evra
3 Investicije u sektor usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine, čija je minimalna vrednost 300.000 evra, i otvaranje najmanje 20 radnih mesta
4. Ulaganja u strateške projekte iz oblasti turizma minimum pet miliona evra i otvaranje najmanje 50 radnih mesta
5. Investicioni projekti pod uslovom da najmanje 20 odsto od vrednosti investicionog projekta bude realizovano u toku godinu dana od sklapanja ugovora
6. Srednji investicioni projekti, pod uslovom da najmanje 10 odsto od vrednosti investicionog projekta bude realizovano u prvih godinu dana
7. Ulaganja od posebnog značaja. Ovde novac ide bez konkursa, iz budžeta u zajedničko ulaganje države i investitora. Osim novca, država može da ulaže i pokretnu i nepokretnu imovinu

U ovoj instituciji kažu da se još radi na pripremi uslova konkursa, ali se nadaju da će apliciranje moći da počne uskoro.

Subvencije koje se, kao i ranije, određuju po broju novootvorenih radnih mesta, opet će se dodeljivati preko agencije SIEPA, a za njih će biti odgovoran ministar privrede. On će biti i predsednik komisije koja će odobravati novac.

Bez obzira na to koliko je vredna investicija, uslov je i da sam investitor obezbedi učešće od minimum 25 odsto opravdanih troškova ulaganja.

Na pomoć države neće moći da računaju firme kojima je u prethodnih godinu dana iznos upisanog kapitala smanjen za više od pola, oni kod kojih je prethodnih mesec dana značajno smanjen broj zaposlenih, kao i oni koji imaju bilo kakva dugovanja prema državi.

Možda Vam se svidi i