Petnica raspisala konkurs za 2015.

Istraživačka stanica Petnica, evropska institucija za rad sa mladim talentima, raspisala je konkurs za prijavljivanje za njene programe u 2015. godini.

Svi zainteresovani srednjoškolci iz cele Srbije, ali i Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, i Hrvatske, imaju priliku da se do 7. decembra prijave za naučno-obrazovne programe u Petnici, koji će biti realizovani tokom naredne godine, piše u saopštenju.

petnica

“Već 33 godine uspešno radimo na obrazovanju mladih generacija koje se zanimaju za prirodne, društvene i tehničke nauke, i koje žele da se usavršavaju i prave prve korake u nauci. Zainteresovani srednjoškolci, kojima možda regularan sistem školovanja nije dovoljan, a vole astronomiju, fiziku, elektorniku, računarstvo, matematiku, biologiju, hemiju, geologiju, medicinu, sociologiju, antropologiju, psihologiju, istroiju, lingvistiku, arheologiju ili grafički dizajn dobro došli su da se prijave na naš konkurs”, piše u saopštenju Petnice.

Rukovodilac u Istraživačkoj stanici Petnica Nikola Božić naveo je u saopštenju da je želja te ustanove da identifikuje motivisane i zainteresovane srednjoškolce.

“Oni ne moraju imati najbolje ocene, ili biti takmičari, ali ako vole nauku, i već sami pokušavaju naukom da se bave kod kuće, onda je Petnica za njih pravo mesto. Dovoljno je da nam svoja interesovanja i dosadašnje aktivnosti dobro predstave i istaknu se među svim ostalim prijavljenim kandidatima, i postaće polaznici naših programa”, naveo je Božić u saopštenju.

Nakon procesa izbora, više od 1.000 srednjoškolaca će naredne godine imati priliku da u Petnici svoje prve korake u nauci prave na najmodernijoj opremi, a sa njima će raditi najbolji mladi naučnici iz skoro svih instituta i fakulteta u Srbiji, piše u saopštenju.

Božić je naveo da je prijavu za programe moguće skinuti sa sajta Petnice, a nakon toga je potrebno dokumentaciju dobro pročitati.

“Zatim je potrebno da nam se lepo predstavite kroz formular, autobiografiju, motivaciono pismo i esej. Pozivamo i rodtelje, bake i deke, ali i nastavnike, da predlože onima za koje misle da će im boravak u Petnici značiti u napredovanju da se prijave. Vrlo je važno da to učenici sami urade”, navodi Božić u saopštenju.

You May Also Like