Koji su marketi najpovoljniji?

Uzorak od 60 namirnica iz potrošačke korpe, u velikim marketima u kojima se pazari u Sremskoj Mitrovici, pokazao je da je najjeftinija “Roda”, pokazalo je istraživanje Asocijacije potrošača Srbije APOS.

Po cenama višim od prosečnih, ističu se “Maksi” kao najskuplji, zatim “Merkator” i na kraju “Idea”.

Poznato je da marketi pri formiranju cena pribegavaju oscilacijama po grupama namirnica, tako na primer isti trgoviski lanac se ističe po niskim cenama za ribu i testeninu, a istovremeno ima najskuplje voće i povrće.

Brašno, žitarice, peciva i testenina najpovoljniji su u “”Rodi”, a ubedljivo najskuplji u “Merkatoru” i “Maksiju”. “Idea” ima prosečne cene brašna, testenine, žitarica i peciva.

Voće i povrće najpovoljniji su u “Rodi”, a najskuplje u “Maksiju”.

Kada su u pitanju zamrznute i konzervisane namirnice, najnepovoljniji su “Merkator” i “Maksi”. Ostali marketi su ujednačeni po cenama. Market koji je najbliži prosečnim cenama je “Idea”. Povoljna je i “Roda”.

Za konzervisanu i smrznutu ribu najpovoljniji market je “Roda”. Najskuplji su “Maksi” i “Merkator”, dok “Idea” ima cene nešto više od prosečnih.

Kada se uporede cene mesa i mesnih prerađevina, više je skupljih nego povoljnih trgovinskih lanaca, a samim tim velike su i oscilacije između minimalnih i maksimalnih cena. Prosečna ušteda iznosi oko 200 dinara po kilogramu. Indeks odstupanja pokazuje da je meso najjeftinije kupovati u “Rodi”. Najskuplje meso i mesne prerađevine imaju “Maksi” i “Merkator”.

U grupi u kojoj su mleko i mlečne prerađevine, “Merkator” je najskuplji, a sledi “Idea”. Cene niže u odnosu na prosečne ima “Roda”.

Na prozvodima kao što su ulje, šećer, so i napici, marketi najčešće kompenzuju popuste u ponudi. Te namirnice su najskuplje u “Maksiju”, sledi “Idea”. Najpovoljnija je “Roda”.

Monitoring cena je rađen 18. i 19. novembra u Novom Sadu, Beogradu i Nišu.

You May Also Like