Oprezno sa pirotehničkim sredstvima

Sremska Mitrovica – Kako se novogodišnji i božićni praznici bliže sve češće možemo čuti zvuke ekspolizja petardi i drugih pirotehničkih sredstava.

Pirotehnička sredstva nalaze se u slobodnoj prodaji i dok je za kupovinu sredstva drugog reda neophodno imati više od 18 godina, to nije slučaj pri kupovini pirotehničkih sredstava prvog reda, koju mogu kupiti maloletna lica bez nadzora i kontrole.

Bez obzira što se nalaze u slobodnoj prodaji pirotehnička sredstva i prvog i drugog reda mogu predstavljati opasnost ukoliko ih koriste ne koristite na pravilan način.

Pored nepravilnog rukovanja, opasnost pri korišćenju ovih sredstava može predstavljati i samo njihovo poreklo i kvalitet, iz tih razloga kupovinu ovih sredstava treba obavljati isključivo u specijalizovanim prodajnim objektima. Takođe treba izbegavati kupovinu “ispod ruke”, kao i kupovinu na improvizovanim štandovima i prodajnim mestima. Pri kupovini neophodno je proveriti da li uz proizvod postoji rešenje o kvalitetu i ispravnosti eksplozivnih naprava.

Kontrolu vanpijačne prodaje među kojima je i prodaja pirotehničkih sredstava vrši Komunalna policija Sremske Mitrovice koja kontroliše zauzimanje javnih površina bez odobrenja nadležnih organa, a kontrolu prodaje piroktehničkih sredstava vršiće protivpožarni inspektor.

Upotrebom petardi, pirotehničkih i drugih sredstava remeti se normalan način života građana, ugrožava se bezbednost i remeti kretanje lica na jvnim mestima, a u određenim slučajevima može doći do ozbiljnog ugrožavanja života ljudi i imovine.

You May Also Like