Sremska Mitrovica – Sa dolaskom proleća i bujanjem vegetacije osim alergija još jedan uzročnih zdravstvenih problema koji može da se javi jeste krpelj.

Krpelji su paraziti koji se hrane krvlju životinja i čoveka, nakon uboda mogu da se zadrže na telu domaćina i do sedam dana.

Nisu svi krpelji prenosioci bolesti, ali ukoliko su zaraženi u toku hranjenja da postoji velika šansa da, ukoliko se ne otklone u najkraćem vremenskom periodu, prenesu bolest na domaćina.

Najčešće dolazi do prenosa lajmske bolesti koja ukoliko se ne leči može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Širenje infekcije može da dovede do zapeljenja mozga i moždane ovojnice, infekcija može da zahvati i nerve u lobanji, kao i periferne nerve, srce, strukture oka, zglobove, tetive. Lajmska bolest iako izuzetno opasna može da se leči ukoliko je otkrivena na vreme.

Krpelji se najčešće nalaze u prirodi na zelenim površinama u područjima obrasla visokom travom, šibljem, žbunovitim rastinjem, šume, livade, al ii neuređena dvorišta i parkovi. Najaktivniji su u periodu hranjenja od početka proleća do kasne jeseni, a najveći broj ljudi sa ubodom registruju se u maju i junu.

Najbitnije kod ujeda krpelja jeste njegovo odstranjivanje u što kraćem periodu, kao i uočavanjem svake sumnjive promene na koži poseta lekara.

Iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica rekli su da prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti broj obolelih od lajmske bolesti na teritoriji Srema u toku 2013 godine je 13. što je na nivou višegodišnjeg proseka. Epidemiolozi svake godine prate broj obolelih, a u cilju podizanja svesti o ovoj bolesti sprovode se akcije edukacije stanovništva i upoznavanja sa opasnostima koje ova bolest nosi.

Možda Vam se svidi i