Sremska Mitrovica – Zaposleni u Republičkom PIO fondu danas su održali jednočasovni štrajk upozorenja zahtevajući da se izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama kako im zarade ne bi bile smanjene već ostale na nivou iz februara ove godine.

Povod za organizovanje štrajka upozorenja je preporuka Državne revizorske institucije (DRI) prema kojoj bi plate zaposlenima u fondu počev od 21. marta trebalo da budu smanjenje do 30 odsto, i tako bi plate bile manje od prosečne u Republici Srbiji.

Jednočasovni štrajk upozorenja je održan i u PIO fondu u Sremskoj Mitrovici.

Prema najavama, zaposlenima će biti ukinuti sopstveni prihodi, odnosno regres i topli obrok, jer prema nekim tumačenjima, ne spadaju u javnu službu.

Zaposleni su dovedeni u takav položaj zbog različitog tumačenja propisa, odnosno toga gde se i u koju vrstu službe RF PIO svrstava, da li pripada javnoj službi ili ne.

Ono što je za sada poznato javnosti je da zaposleni ne traže nikakvo povećanje plate, niti dodatna sredstva iz budžeta, već da njihove plate ostanu na nivou iz februara 2014. godine, odnosno na onom nivou na kome su bile pre primene preporuke DRI do početka primene najavljenog Zakona o platnim razredima u javnom sektoru.

Predstavnici sindikata podsećaju i da su identičan problem imali zaposleni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koji su ga rešili tako što im je omogućeno da svojim aktom i uredbom isprave sporno, kako im se plate ne bi smanjivale.

You may also like