„Škola igara – uvod u sport“

Sremska Mitrovica – U sremskomitrovačkoj Gradskoj kući danas je održan seminar pod nazivom „Škola igara – uvod u sport“ u okviru projekta „Aktivna škola“ kojem su prisustvovali mnogobrojni nastavnici i profesori fizičkog vaspitanja, predstavnici sportskih klubova i drugi ljudi iz sporta.

13

Goran Petrovič, nastavnik fizičkog vaspitanja u osnovnoj školi „Mladost“ iz Novog Beograda i autor ovog seminara govorio je o iskustvima koja su stečena u okviru projekta, preneo saznanja lako primenljiva uu praksi koja će svim prisutnima moći da pomognu u daljem radu.

Seminar „Škola igara – uvod u sport“ je za cilj imao jednu vrstu stručnog usavršavanja vaspitača, nastavnika i stručnih saradnika u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.

14

Šta su to “Aktivne škole”?

Program „Aktivne škole’’ preuzima pristup škola koje promovišu zdravlje (Health Promoting Schools), kao i postojeća iskustva u svetu, sa ciljem podsticanja i osnaživanja cele škole da, u saradnji sa roditeljima i lokalnom zajednicom, promoviše fizičku aktivnost i blagostanje u svojoj školskoj zajednici.

Aktivne škole obezbeđuju kvalitetno fizičko vaspitanje i širok izbor vannastavnih sportskih aktivnosti, tako da svi učenici, bez obzira na pol, uzrast, sposobnosti, interesovanja i druge razlike, mogu da vežbaju, druže se i uživaju u fizičkoj aktivnosti.

Aktivne škole znaju i cene doprinos redovne fizičke aktivnosti zdravlju i razvoju dece. Cela škola se trudi da doprinese formiranju zdravog životnog stila učenika i da ih usmeri ka aktivnom i kreativnom korišćenju slobodnog vremena. Aktivne škole tesno sarađuju sa roditeljima i lokalnom zajednicom, jer imaju zajednički cilj: zdravlje i blagostanje dece.
Zašto “Aktivne škole” ?

Važno je da škola podrži sve učenike u bavljenju fizičkom aktivnošću I sportom, jer redovno bavljenje sportom donosi brojne preosti kao što su manja podložnost stresu, zdravlje kostiju I išića, dobra kondicija, veće šanse da deca izrastu u zdrave odrasle osobe…

Seminar je realizovan uz podršku Savez za školski sport Vojvodine.

You May Also Like