Sremska Mitrovica – XXIII festival besedništva ,”SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIUM SVETLOST REČI“ održan je tokom jučerašnjeg dana u pozorištu “Dobrica Milutinovi”.

Od 33 prijvljena besednika, u finale koje je održano sinoć pred publikom na velikoj sceni pozorišta, prošlo je njih 13 koji su se za titulu najboljeg takmičili u tri kategorij i to u kategoriji autorskih beseda (četiri takmičara), interpretacija (šest takmičara) i improvizacija (tri takmičara). Tematski program ovogodišnjeg festival bio je u znaku stogodišnjice od Prvog svetskog rata. Pobednik 23. Festivala besedništva je Nikola Stanković iz Sremske Mitrovice.

5

0

4

Ilija Nedič, načelniku Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu pripala je cast da ove godine zvanično označi početak festival obraćajući se publici. Nedić je podsetio na činjenicu da je Festival besedništva najstariji festival u Sremskoj Mitrovici sa jednom opsebnom duhovnom notom koja se iz godine u godinu prikazuje u svom najboljem svetlu i iskoristio priliku da se zahvali svim organizatorima koji su se potrudili da u Sremskoj Mitrovici prirede još jedno nezaboravno besedičko veče.

3

Predsednica sudskog veća, dr Slađani Milenković kao jednu od karakteristika ovogodišnjeg Festivala istakla je kvalitet koji je mnogo bolji nego prethodnih godina, uzimajući u obzir da je Festival okupio pobednike svih najvažnijih takmičenja u besedništu sa prostora čitave Republike Srbije i Republike Srpske.

 

7

8

9

Kao prethodnih godina pokrovitelj Festivala je Grad Sremska Mitrovica i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, a organizator Ustanova za negovanje kulture Srem.

11

12

Možda Vam se svidi i