Sremska Mitrovica – Srednje škole uskoro bi mogle da dobiju predmet po ugledu na nekadašnju odbranu i zaštitu.

Ideja o obnovi srednjoškolskog predmeta u okviru koga bi deca učila osnove vojne nauke potekla je iz Ministarstva odbrane. Osnovni razlog za razmišljanje o povratku odbrane i zaštite u srednje škole, kako objašnjavaju u tom ministarstvu, jeste nedostatak čak i osnovnih znanja o vojnoj doktrini, ulozi vojske i značaju odbrane kod mladih, pišu „Večernje novosti“.

„Nije reč o predvojničkoj obuci kakvu pamtimo iz vremena SFRJ. Srbija danas ima profesionalnu vojsku koja je bazirana na obustavi služenja vojnog roka. Trenutno stasavaju mladi koji su lišeni znanja o odbrani zemlje. Zato se razmišlja o načinu na koji bi stariji srednjoškolci učili o vojsci i tako negovali vezu između oružanih snaga i naroda“, kažu u Ministarstvu.
Slična vrsta predmeta, pod nazivom Odbrana i zaštita, u domaći školski sistem uvedena je krajem šezdesetih godina. Na ovim časovima đaci prvog i drugog razreda učili su organizaciju JNA, osnove njene doktrine i spoljnopolitičko opredeljenje zemlje. Plan i program podrazumevao je i rukovanje puškom, bombom, pa čak i logorovanja. Sa raspadom SFRJ, početkom devedesetih godina, ovaj predmet je napustio učionice.

O kosturu novog predmeta uskoro će razgovarati prosvetne i vojne vlasti.

Možda Vam se svidi i