Sremska Mitrovica – U Srbiji od 59 gradova i opština sa daljinskim sistemom grejanja, samo u sedam toplana postoji naplata računa za grejanje po utrošku, opština Sremska Mitrovica još uvek nije jedna od njih.

Analize su pokazale da grejanje po utrošku može da smanji takozvani varijabilni deo računa, a to je potrošnja toplotne energije i do 30 odsto. Ovakav sistem naplate uobičajen je u evropskim zemljama, a Srbiji je zakonom predviđeno da počne da se primenjuje od 2015. godine.

Po zakonu od 1. januara 2015. godine svako treba da ima svoje kalorimetre i da tačno može da zna koliko potroši energije, odnosno da plati tačno koliko potroši. Država raspisuje centralni tender za kalorimetre, ali će dalje razvođenje po zgradi zavisiti od kućnog saveta.

U Sremskoj Mitrovici, prema rečima direktora “Toplifikacije”, Slavka Sladojević već neko vreme su spremni za prelazak na naplatu po potrošnji.

Veliki broju stambenih jedinica koje se greju preko “Toplifikacija” već imaju ugrađene kalorimetre, prvenstveno nove zgrade. Oni korisnici koji još uvek nemaju kalorimetre i nemaju tehničkih mogućnosti da ih pojedinačno ugrade „Toplifikacija“ je dužna da u podstanici koja snabdeva tu zgradu ugradi kalorimetar o trošku sopstvenom trošku, koji bi u tom slučaju služio kao obračunski, što bi značilo da se ukupna potrošnja zgrade deli na kvadratne metre stanova.

Ugradnja delitelja toplote toplote iznosila bi oko 50 eura po grejnom telu. U zgradi u kojoj svi stanari ne žele uvesti delitelje toplote potrošnja će se obračunavati po metru kvadratnom, dok oni koji budu imali delitelje plaćaće po utrošku svakog od njih. Merači toplote i ventili za stan od oko 60 kvadrata, koji obično ima pet radijatora, koštli bi oko 250 evra, a prema ranijim najavama nadležnih građani će to moći da otplaćuju uz račune u ratama.

Na daljinski sistem u opštini Sremska Mitrovica greje se 3250 stanova, a svake godine broj korisnika daljinskog sistema grejanja se povećava.

Možda Vam se svidi i