Sremska Mitrovica – Idete ulicom i primetite nešto na putu, priđete bliže i shvatite da je to nečiji novčanik. Šta dalje?

Podstaknuti skorašnjim slučajevima, kada su pošteni građani širom Srbije vratili izgubljene novčanike koje su našli, ispitali smo kako Mitrovčani razmišljaju na tu temu.

Većina naših ispitanika odgovorila je da bi nađen novčanik vratili vlasniku bez obzira da li i koliko u njemu novca ima. Dokumentaciju bi vratili svi do jednog, ali to nije slučaj i sa novcem.

„Pošto sam student i mi smo poznati po tome da nikada nemamo para, vratio bih novčanik vlasniku, ali ako su samo dokumenta u njemu“, bio je iskren Nemanja.

Valentino nam je rekao da se pre par godina bio u situaciji kada je našao izgubljen novčanik sa većom sumom novca u njemu i da ga je bez razmišljanja vratio, za uzvrat osim kako je sam rekao „osećaja da je uradio jedno dobro delo“, vlasnik novčanika ga je i lepo častio.

„Jednom mi se desilo da sam izgubio novčanik i u njemu pola plate koju sam tek bio dobio, što bi rekli mi u narodu rekli „ožučio sam se“, ali na svu sreću kontaktirali su me iz supa, pošteni pronalazač im je doneo moj novčanik“, ispričao je svoju situaciju sa izgubljenim novčanikom Vladimir i dodao da je ženu koja je našla i vratila novčanik častio i odveo na večeru.

Najveća muka kako su nam rekli jeste ukoliko pored novca u novčaniku budu i dokumenta, pa dodatni trošak i probleme predstavlja vađenje novih dokumenata.

Dok ima onih koji će svakako vratiti izgubljen novčanik vlasniku ima i onih koji to neće učiniti, pa je najbolje da ga svakako dobro čuvati, a ukoliko se desi da ga izgubite, pa vam bude vraćen, ne zaboravite poštenog pronalazača i činjenicu da je zaslužio nagradu.

Možda Vam se svidi i