Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvanskog dima

Sremska Mitrovica – U okviru Kalendara javnog zdravlja, u Srbiji se 31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima.
Ove godine, ova kampanja se obeležavamo pod sloganom “GRADOVI BEZ DUVANSKOG DIMA“.

„Grad bez duvanskog dima” podrazumeva onaj grad koji je usvojio i sproveo zakone kojima se zabranjuje pušenje u zatvorenim prostorima (radnim mestima), svim zatvorenim javnim mestima i javnom prevozu bez ili sa veoma malo izuzetaka.

Krajnji cilj svake gradske uprave i jedna od mera zaštite zdravlja stanovništva, trebalo bi da bude univerzalna i sveobuhvatna zaštita stanovnika od izloženosti duvanskom dimu, stoji u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, u kome se navodi i to da efikasna zaštita od izloženosti duvanskom dimu zahteva potpunu eliminaciju duvanskog dima jer samo okruženje 100% bez duvanskog dima može da zaštiti ljude od štetnog dejstva sastojaka duvanskog dima.

Posebne prostorije za pušenje, čak i kada imaju svoju ventilaciju, nisu efikasno rešenje. Preporuke Svetske ѕdravstvene organizacije (SZO) o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, obezbeđuju ključne dokaze i primere najbolje prakse za gradove bez duvanskog dima.

Svaki grad može da uradi nešto u cilju smanjenja zastupljenosti korišćenja duvanskih proizvoda i izloženosti duvanskom dimu, a neki od primera su: podsticanje potpune primene postojećih zakona o zabrani pušenja, zalaganje da sva javna mesta i radna mesta gde grad ima ovlašćenja budu bez duvanskog dima, zalaganje se da se na višim nivoima nadležnosti (nacionalni, pokrajinski, lokalni) donesu sveobuhvatni zakoni o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, naročito ako postoji ograničena nadležnost da se to reguliše na opštinskom nivou.

U Srbiji, većina građana podržava primenu Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, a od usvajanja zakona u Srbiji je porastao procenat stanovnika koji su zbog ograničenja mogućnosti pušenja na javnim mestima smanjili broj cigareta i smanjio se procenat stanovnika koji su na radnim mestima i školama izloženi duvanskom dimu.

Svaki peti građanin Srbije smatra da je trebalo povećati kontrolu primene Zakona kako bi se on bolje poštovao, podatak je Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Neke od aktivnosti koje se mogu sprovoditi u gradovima u Srbiji su:

1. Zalaganje za bolju primenu Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu iz 2010. godine.
2. Zalaganje za bolju primenu Zakona o oglašavanju i Zakona o zaštiti potrošača, kojim bi se potpuno sprečila prodaja duvanskih proizvoda maloletnicima.
3. Zalaganje da sva javna i radna mesta budu bez duvanskog dima bez izuzetaka (npr. svi barovi, kafići, restorani bez obzira na veličinu prostora).
4. Zabrana pušenja na otvorenom, na primer, na otvorenom stadionu ili prostoru gde se radnici sakupljaju da puše i gde postoje visoke koncentracije štetnih sastojaka duvanskog dima, na dečijim igralištima, parkovima ili pijacama.

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica, zdravstvene ustanove u Sremu obeležiće Nacionalni dan bez duvanskog dima u saradnji sa medijima, Organizacijom Crvenog krsta , Kancelarijom za mlade i školskim ustanovama.

Planiraju se predavanja u OŠ „Triva Vitasović- Lebarnik“ u Laćarku i Srednjoj ekonomskoj školi u Sremskoj Mitrovici, tokom cele nedelje.

U petak, 31. januara ovaj značajan datum će biti obeležn na trgu u centru Sremske Mitrovice, i tom prilikom će biti podeljen veći broj edukativnog materijala građanima.

U utorak, 28. januara u 13 časova biće održano predavanje za VIII-2 i VIII-3, razrede OŠ „Triva Vitasović-Lebarnik“ iz Laćarka.
U sredu, 29. januara sa početkom u 13 časova biće održano predavanje za VIII-1, VIII-4 OŠ „Triva Vitasović-Lebarnik“ iz Laćarka.
U četvrtak, 30. januara u sali Crvenog krsta biće održano predavanje romskoj populaciji na temu„ Pušenje ili zdravlje- odlučite sami“.

You May Also Like