Sremska Mitrovica – U više od 1000 škola širom Srbije za ponedeljak, 22. decembar najavljena je potpuna obustava rada, međutim u školama u Sremskoj Mitrovici nastava će biti održana.

Na sastanku koji je održala Dobrila Gmizić, član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije sa članovima sindikata u Sremskoj Mitrovici odlučeno je da će se nastava u mitrovačkim školama održati, s tim što će časovi i dalje biti skraćeni sa 45 na 30 minuta.

„Sinoć smo imali sastanak na kome smo odlučili da ostanemo u okviru zakona, tako da potpune obustave rada u školama na teritoriji Sremska Mitrovica neće biti“, rekla je Gmizić za radio Ozon.

Jedina škola u Sremskoj Mitrovici koja ne učestvuje u štrajku i dalje je srednja škola “Draginja Nikšić”.

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Srbije, Slobodan Brajković najavio je i mogućnost da ukoliko se ne nađe rešenje, đaci u školama ostanu bez zaključenih ocena na polugodištu. Ukoliko bi se taj scenario ostvario đaci koji nemaju zaključene ocene ne bi mogli ni da krenu u drugo polugodište.

skola_ucionica_vik

Štrajk skraćenjem časova na pola sata organizovali su Samostalni sindikat, Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja i Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”. Oni traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi svih zaposlenih u javnom sektoru, da se ne menja član pet Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama, pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje. Reprezentativni sindikati traže i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

strajk

Možda Vam se svidi i