Sremska Mitrovica- Oko polovina građana je prodala besplatne akcije NIS-a i Aerodroma. Građanima su podeljene akcije Akcionarskog fonda i Telekoma, ali njima još ne može da se trguje. U naredne dve godine građani bi trebalo da dobiju i akcije EPS-a a stručnjaci savetuju da ne treba žuriti sa prodajom akcija.

Ovih dana vrednost akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ premašila je hiljadu dinara. To je dvostruko više nego kada su se te akcije, pre četiri godine, pojavile na berzi, što je pokazatelj dobrih poslovnih rezultata Aerodroma.

Od 4,8 miliona građana koji su 2010. godine dobili po pet besplatnih akcija NIS-a i jednu Aerodroma, polovina ih je prodala.

Najviše koristi od toga imali su investitori koji su kupovali akcije na berzi. Ukupna suma, što u gotovini što posle prodatih besplatnih akcija, mala je. Toliko da su građani i zaboravili koliko su dobili.

U Poštanskoj štedionici preko koje se isplaćuju akcije imaju preciznu računicu i ne zaboravljaju šta je isplaćeno.

Do sada je građanima isplaćeno 1.700 dinara iz akcionarskog fonda.
To je izvršeno 6. januara 2010. godine i izvršena je isplata nekoliko dividendi u ukupnom iznosu od 949 dinara.
Akcije Akcionarskog fonda i Telekoma su već podeljene i nalaze se na vlasničkim računima građana u Centralnom registru. Njima se trenutno ne može trgovati. Ono što treba još da se podeli su akcije EPS-a koje će biti podeljene 2016. ili možda već sledeće godine.

Berzanski stručnjaci sugerišu da sa najavljenom prodajom akcija Telekoma, EPS-a i Aerodroma ne treba žuriti. To pokazuje iskustvo zemalja u regionu koje su prošle sličan proces koji iziskuje vreme.

Možda Vam se svidi i