Sremska Mitrovica – Danas se širom sveta obeležava Svetski dan šale.

Tačan datum i vreme kada se ovaj dan počeo obeležavati je nepoznat i postoji više tumačenja. Prema jednom teumačenju, taj datum se vezuje za usvajanje Gregorijanskog kalendara kada je izraz „aprilska luda“ pripisivan onima koji su se i dalje držali starog, Julijanskog kalendara.

Mnogi su skloni tumačenjima da se svojevrsni „narodni praznik“ pojavio krajem srednjeg veka u Evropi kao „Dan svih luda“, koji je bio opštenarodno veselje.

Postoje mišljenja da koreni tog „praznika“ dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji žitelji umeli da se dobro zabavljaju smišljajući različite šale.

Neki misle da se taj običaj pojavio u 16. veku u Francuskoj, oko 1564. godine, a za onog ko je nasamaren imali su običaj da kažu da je dobio „aprilsku ribu“.

Englezi misle da je dan šale preuzet sa Istoka, a 1. april zovu „Danom svih glupaka“.

Prema tradiciji u mnogim zemljama, ljudi mogu da drugima priređuju šale do podneva 1. aprila, međutim, ako to rade posle tog vremena, onda i sami postaju aprilske lude.

Brojna istraživanja pokazala su da je smeh dobar lek, da pomaže ljudima da se opuste i zaborave svakodnevnicu. Smeh doprinosi aktiviranju mišića, krvotoka, pluća i mogućava bolje snabdevanje organizma kiseonikom.

Možda Vam se svidi i