Sremska Mitrovica – 17. januar se obeležava kao Nacionalni dan Rusina i tom prilikom u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici danas je održana konferencija za novinare.

Centralna manifestacija proslave Nacionalnog dana Rusina ove godine održaće se u Novom Orahovu 18. januara, a simbolična manifestacija će se u Sremskoj Mitrovici održati 19. januara u Rusinskoj crkvi sa početkom u 19:00 časova.

Miroslav Besermenji član nacionalnog saveta Rusina u Vojvodini je ovom prilikom rekao da se u svim mestima gde Rusini žive tradicionalno na manje ili više simboličan način obeležava ovaj datum, pa će se tako obeležiti i u Sremskoj Mitrovici i podsetio je na prošlu godinu kada je centralna proslava održana upravo u našem gradu i da je uz sjajnu podršku gradske uprave sama manifestacija dobila na veličini i značaju.

„Drago mi je što ima ovakvih datuma, proslava i tradicije i što je grad na obostrano zadovoljstvo prepoznao vrednost ovakvog dešavanja i dao svoj doprinos u realizaciji manifestaciji, izuzetno je važno negovati i poštovati tradiciju, a grad je tu da sve to isprati i potpomogne“, rekao je Miroslav Kovačević, predsednik skupštine grada.

Tomislav Janković, zamenik gradonačelnika je dodao da je obaveza svake lokalne samouprave da prati i stimuliše svakog pojedinca, svaku zajednicu i da grad to čini sa velikim zadovoljstvom.

Da je Rusinska zajednica izuzetno važna za grad, kao jedna društveno aktivna zajednica koja daje veliki doprinosi prepoznavanju Sremske Mitrovice kao jednog kulturnog centra istakao je Ilija Nedić, načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu.

Vladimir Balašćak predsednik Udruženja Rusina u Sremskoj Mitrovici je izrazio zadovoljstvo radom i funkcionisanjem zajednice i dodao da je pokrenuta inicijativa za osnovanje društva Rusko – srpskog – rusinskg prijateljstva, da upravo iz Sremske Mitrovice kreće ponovo taj sveslovenski savez.

Ovu priliku član nacionalnog saveta Rusina u Vojvodini, Miroslav Besermenji je iskoristio da podeli zahvalnice članovima gradske uprave kao mali znak pažnje za svu pomoć koju je zajednica Rusina dobila od grada.

Dan Rusina2

Dan rusina5

Dan Rusina3

Dan Rusina1

You may also like