Sremska Mitrovica – Štrajk prosvetara se zaoštrava. Oko 1.000 škola u Srbiji potpuno će obustaviti nastavu u ponedeljak, 22. decembra.

Da li i koje škole će u opštini Sremska Mitrovica obustaviti rad biće poznato u petak, za Ozon radio rekla je Dobrila Gmizić, član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Jedina škola u Sremskoj Mitrovici koja se još nije priključila štrajku i dalje je srednja škola “Draginja Nikšić”.

Jednodnevni prekid nastave će, kažu prosvetari, biti poslednje upozorenje Vladi.

„Ako ni to ne urodi plodom, nećemo zaključiti ocene na kraju prvog polugodišta“, rekao je za „Blic” Slobodan Brajković, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Srbije (SRPS).

Prazna skola Pixsell

Ako bi se desilo da se ocene u školama koje štrajkuju ne zaključe na kraju prvog polugodišta, onda đaci koji ih pohađaju ne bi mogli da krenu ni u drugo polugodište. U Ministarstvu prosvete veruju da će sa sindikatima dogovoriti do Nove godine.

Štrajk skraćenjem časova na pola sata organizovali su Samostalni sindikat, Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja i Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”. Oni traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi svih zaposlenih u javnom sektoru, da se ne menja član pet Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama, pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje. Reprezentativni sindikati traže i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Možda Vam se svidi i