Sremska Mitrovica – Učenici osmog razreda malu maturu polagaće 16. 17. i 18. juna.

Prvog dana rešavaće test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, drugog dana zadatke iz matematike, a trećeg kombinovani test, sa pitanjima iz fizike, biologije, hemije, geografije i istorije, pišu Novosti.

Zakazan je i probni završni ispit, koji će osmaci polagati devetog i desetog maja. Predviđeno je da prvog dana rade kombinovani test, a drugog srpski jezik i matematiku.

Pravilnik i uputstva o organizaciji male mature biće objavljeni u petak.

„Testovi će nositi oznaku interno, i to će obezbediti potreban stepen tajnosti. Svako će snositi svoj deo odgovornosti, a na pozivanje Zakona o tajnosti podataka kako bismo sprečili svaku zloupotrebu i moguću štetu“, rekao je  pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ljubiša Antonijević.

On je npomenuo da će svi testovi biti štampani na jednom mestu, u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

„Procenili smo da je bolje da se u jednoj štampariji izrađuju svi testovi, kako bi se smanjio bezbednosni rizik“, navodi Antonijević.

Poslednje dve godine najveći deo testova štampan je u Službenom glasniku, a za testove na jezicima manjina bila je zadužena štamparija Zavoda.
Pre toga Zavod je štampao sve testove.

„Opet iz bezbednosnih razloga, testovi će biti distribuirani tri dana“, objašnjava Antonijević i dodaje da će u nedelju, 15. juna, biti transportovani zadaci iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dan kasnije ka školskim upravama i školama krenuće matematika, a, na kraju, i kombinovani test.

You may also like