Sremska Mitrovica – Ljubica Adamić (3), kojoj je u Beču na AKH klinici urađena transplatacija, posle dve godine iscrpljujućeg lečenja stigla u Zasavicu.
Ljubicu su danas posetili Tomislav Janković, zamenik gradonačelnika i Milan Kovačević, predsednik skupštine Grada.

Lekari tvrde da je hrabra devojčica jedna od hiljadu koja je preživela težak oblik kardiomiopatije i vrlo rizičnu operaciju.

Preporuka nemačkih i austrijskih stručnjaka je da troipogodišnja devojčica provede neko vreme na planini, pa će zbog toga tri-četiri dana Ljubica boraviti sa porodicom na Zlatiboru, a preostalo vreme biće sa rodbinom u Zasavici. Sedam dana je maksimalan period koliko devojčica može da bude van nadzora lekara, jer su nedeljne kontrole za nju i dalje obavezne. Zbog toga će se Ljubica posle kratkog boravka u Srbiji sa majkom i ocem vratiti u Beč.

Posle pune dve godine naša Ljubica je s novim srcem došla kući, u Srbiju, i živahnija je nego ikad pre! Samo trčkara, juri po dvorištu, ona je sad zdravo dete, niko ne bi rekao da joj je urađena transplantacija! rekao je Šimi Adamić, otac male Ljubice.


Ljubici je obavljena transplantacija srca u noći između 31. jula i 1. avgusta prošle godine. Presađivanje srca bilo je jedini spas za devojčicu koja je sa nepuna tri meseca imala infarkt, a nekoliko meseci kasnije lekari su saopštili roditeljima da ona boluje od oblika restriktivne kardiomiopatije i da joj se u Srbiji ne može pomoći.

Porodica Adamić je odmah počela da sakuplja novac za transplantaciju u inostranstvu i za godinu i po dana uspeli su da, zahvaljujući dobrim ljudima širom Srbije, skupe 124.000 evra. Sama transplantacija koštala je 120.000 evra, a postoperativni tok i boravak u bolnici u poslednjih godinu dana između 8.000 i 11.000 evra.
Sa akcijom za Ljubicu od strane lokalne samouprave pokrenut je i humanitarni fond, iz kog je pomoć dobilo za sada još petoro dece.


Mala Ljubica sledećeg ponedeljka odlazi na provere i preglede u Austriju a kada se vrati u Srbiju, po rečima Tomislava Jankovića, sačekaće je glumaci iz „Montevidea“

Možda Vam se svidi i