Sremska Mitrovica- Nakon nedavnih pisanja medija o štetnosti limuna poreklom iz Turske koji se prodaje u Srbiji, oglasilo se Ministarstvo poljoprivrede Srbije, saopštenjem, u kome se navodi da je kontrolom uvrđeno da je limuna poreklom iz Turske bezbedan za ishranu ljudi.

Poslednja kontrola pošiljke južnog voća (citrusa) poreklom iz Turske na ostatke sredstava za zaštitu bilja je završena, a laboratorijski izveštaj pokazuje da je ovaj proizvod bezbedan za ishranu ljudi, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva, kontrolom je utrvđeno da se u limunu nalazi oko 100 puta manje količine fungicida imazalila od maksimalno dozvoljenih.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da se u limunu utvrdjene količine imazalila od 0,055 miligrama po kilogramu, a da je maksimalno dozvoljena količina pet miligrama po kilogramu.

Na osnovu utvrđenih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja u uzorku može se zaključiti da je pošiljka limuna potpuno usaglašena i da su nađene količine sredstava za zaštitu bilja znatno niže od onih definisanih. Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuje maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja, piše u saopštenju.

Podsećamo da se pitanje bezbednosti upotrebe limuna pojavilo nakon pisanja medija da se u Srbiji prodaje jeftiniji limun uvezen iz Turske na čijoj deklaraciji piše da se ne koristi kora, kao i to da je voće tretirano imazalilom, fungicidom koji prodire kroz ceo plod i koji je kancerogen, toksičan, iritira kožu i izaziva suzenje očiju.

Možda Vam se svidi i