Sremska Mitrovica –  Danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održana konferencija za medije čiji je povod  bio predstavljanje projekta prekograničnog programa Hrvatska – Srbija 2007 -2013, pod nazivom Stvaranje društva bez otpada.

Konferenciji su prisustvovali Radoslav Jevremović, direktor JPK “Komunalije”, Tomislav Janković, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice, Bojana Novaković, predsednik udruženja Ekološki klub grada Sremska Mitrovica i Nataša Đerek, iz Centra za ekologiju i održivi razvoj, Subotica.

Nosilac projekta Stvaranje društva bez otpada u Srbiji je JKP „Komunalije“ iz Sremske Mitrovice, dok su partneri grad Sremska Mitrovica kao i dva udruženja Ekološki klub grada Sremska Mitrovica i Centar za ekologiju i održivi razvoj iz Subotice.

Partneri iz Hrvatske su komunalno preduzeće „Unikom“ iz Osijeka.

JKP „Komunalije“ iz Sremske Mitrovice  je  jedino javno komunalno preduzeće iz Srbije koje je uspelo da dobije projekat Evropske unije, rekao je na danasnjoj konferenciji direktor Radoslav Jevremović, ističući značaj ovog projekta, jer će se njegovom realizacijom u Sremskoj Mitrovici smanjiti količina otpada na Javnoj deponiji za oko 800 tona, do 620 tona biorazgradivog otpada kao i 59 tona papira i oko 100 tona plastike.

Grad Sremska Mitrovica godišnje na deponiju doveze oko 16.000 tona otpada, tako da ovim projektom lokalna samouprava želi doprineti zaštiti životne sredine.
Sa idejom da se poveća svest građana o selektivnom prikupljanju otpada, lokalna samouprava će u narednom periodu postaviti 32 ekootoka i podelili građanima hiljadu kanti za kompostiranje – kompostera.

Na ovaj način, građani će učestvovati u odvajanju otpada i tako poboljšati uslove za život.

„Kroz uvođenje reciklažnih ostrva i distribuciju kanti za kompostiranje – kompostera, građani Sremske Mitrovice će dobiti infrastrukturu za primarnu selekciju otpada, naglasio je direktor Jevremović“.

Ističući značaj saradnje Sremske Mitrovice sa gradom Osijekom, Tomislav Janković, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice je objasnio prisutnima zbog čega je ovaj projekat važan i šta će njegova realizacija znači za građane a isto tako rekao da je lokalna samouprava dala potpunu podršku projektu Stvaranje društva bez otpada.

Bojana Novaković, predsednik Ekološkog kluba  grada Sremska Mitrovica je rekla da je sledeći korak u realizaciji ovog projekta obuka volontera koji će u maju 2014. godine imati priliku da posete Osijek, zatim sledi faza edukacije građana, posete predškolskim ustanovama i školama, edukacija osoba sa posebnim potrebama i svih ostalih zainteresovanih građana.

Projekat “Stvaranje društva bez otpada” je finansiran sredstvima Evropske unije i njegova realizacija će trajati dve godine. Ukupna vrednost je 678.000 eura, pri čemu je fond za realizaciju projektnih aktivnosti u Srbiji 324.203 eura a u Hrtvatskoj 351.967,24  eura.
IMG_0495 IMG_0491 IMG_0492 IMG_0493

You may also like