Sremska Mitrovica – Krajnji rok za promenu papirne vozačke dozvole za biometrijsku ističe 10. juna ove godine. Promena je počela prema važećim propisima 2009. godine dok je 10. jun 2014. poslednji rok da se stare dozvole zamene biometrijskim.

Papirnate dozvole moći će i posle 10. juna da se zamene ali sa njima neće moći da se vozi. Za novu dozvolu moraće da se priloži stara dozvola, lična karta i uplatnica sa plaćenim taksama. Dodatno lekarsko uvrenje biće potrebno onima koji u dozvoli imaju navedeno ograničenje ili starijima od 65 godina.

Vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilima izdaje se na rok od 10 godina. Licima starijim od 65 godina dozvola se izdaje na rok važenja do najviše pet godina. Licima koja u vreme izdavanja vozačke dozvole imaju više od 55 godina, dozvola se izdaje sa rokom važenja do navršene 65. godine. Izuzetno, dozvola se može izdati i na kraće vreme, na osnovu nalaza i mišljenja u uverenju o zdravstvenoj sposobnosti za vozača.

papirna-vozacka-618x350
Za izdavanje nove vozačke treba pripremiti:
1. vozačku dozvolu izdatu na starom obrascu

2. uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima i skupovima vozila one kategorije za koje se zahteva izdavanje vozačke dozvole koje nije starije od šest meseci (dokaz treba priložiti ako je ranija dozvola izdata na period kraći od 10 godina iz zdravstvenih razloga, odnosno ako zahtev podnosi lice koje je starije od 65 godina života)

3. važeću ličnu kartu na uvid

4. dokaz o plaćenoj naknadi troškova izdavanja vozačke dozvole.

Morate spremiti i 1.200 dinara za dozvolu koja će važiti 10 godina za vožnju u Srbiji.a bile potrebne manje intervencije.

Da bi vozili automobil van granica zemlje opet nam je neophodna međunarodna vozačka dozvola (ne za sve zemlje) koju izdaje Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Neke od zemalja u kojima je potrebna Međunarodna vozačka (abecedno):

Albanija, Belgija, Grčka, Danska, Italija, Lihtenštajn, Makedonija, Monako, Norveška, Nemačka, Portugalija u slučaju iznajmljivanja (rentiranja) vozila kada je potrebna međunarodna vozačka dozvola Francuska, Holandija, Švajcarska Konfederacija, Španija.

Za Međunarodnu dozvoču neophodno je izdvojiti još 2,500 dinara, uključujući i fotografije.
Zamena je obaveza, ne izbor. Kazna za nevažeća dokumenta do 30,000 dinara

You may also like