Sremska Mitrovica – Prema nekim računicama septembar je pored decembra jedan od najskupljih meseci u godini, a razloga ima nekoliko, od početka školske godine, preko zimnice, pa sve do ogreva.

Početak nove školske godine svaki roditelj oseti po svom džepu, od školskog pribora, udžbenika, preko odeće i obuće, školarce je svakako neophodno pripremiti i opremiti, što realno gledajući nije ni malo jeftino. Za opremanje jednog školarca minimum treba izdvojiti oko 25.000 dinara. Nešto se ipak može uštedeti ukoliko kupovinu pribora obaviti nešto ranije kada su popusti, a udžbenike kupite polovne.

Opremili ste svoje dete za školu, izdvojili znatnu sumu novca, šta je sledeće na redu?

Oni koji se greju na gas uvećane račune primaju od 1. avgusta, poskupljenje struje je sve izvesnije, pa će računi onima koji se greju tako biti dodatno uvećani, a oni koji za grejanje koriste ugalj i drva već polako kupuju ove energente. Tona sušenog uglja “kolubara” se prošle godine prodavala po ceni od 12.000 dinara, dok je drveni bio jeftiniji i njegova cena je bila 7.000 dinara. Kameni ugalj iz Banovića se prodavao po ceni od 13.200 dinara a kameni “đurđevik” je koštao 14.400 dinara. Prema rečima nadležnih bar u nekom narednom periodu nije najavljeno poskupljenje uglja, što je jedna dobra vest. Što se tuče drva, za metar drva za ogrev u proseku treba da se izdvoji oko 4.500 dinara, osim ukoliko neko od stovarišta ne ponudi neki predsezonski popust.

Grejanje je “rešeno”, šta nas dalje čeka? Zimnica, za sve one koji u svom špajizu žele imati domaći ajvar, krastavčiće i ostale proizvode ponovo moraju da zavuku ruku u džepove i sada izdvojiti malo veću sumu novca kako bi tokom zime ipak postigli neku uštedu. Prema rečima pijačnih prodavaca, prodaja tokom jeseni poraste, ali ne u tolikoj meri kako je to bio slučaj pre nekoliko godina, sve manji broj ljudi se odlučuje da pravi zimnice, a isto tako i sve manje količine povrća se kupuju. Najvećim delom paradajz, paprika, krastavčići i kupus. Za kilogram kupusa treba izdvojiti do 50 dinara, za paradajz od 40 do 60 dinara, dok se za kilogram paprika moralo izdvojiti od 20 do 40 dinara za kilogram.

Spremni za jesen? Izgleda da ima tu još nešto. Oni koji su letos uživali na letovanjima, u velikoj meri istrošili su svoj kućni budžet, pa je veliki broj onih koji će ne samo u septembru, nego i narednih nekoliko meseci otplaćivati svoje letovanje.

Po svemu sudeći, saberi – oduzmi, septembar jeste jedan veliki udar na kućni budžet.

Možda Vam se svidi i