Sremska Mitrovica – Minimalna zarada u Srbiji već dve godine nije menjana i iznosi 115 dinara po radnom satu, a sindikati smatraju da bi ona trebalo da se poveća na 137, 9 dinara.
Poslodavci, međutim, smatraju da ona ne bi trebalo da se menja, jer se za to nisu stekli uslovi.
Taj stav su  juče izneli na sastanku komisije koja se bavi utvrđivanjem minimalne zarade, dok se predstavnici resornih ministarstava nisu o tome izjašnjavali, već su samo saslušali njihove stavove.
O ovome će biti reči na zajedničkoj konferenciji za novinare, koja će biti održana danas, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), navodi se u saopštenju ovog sindikata.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković mišljenja je da minimalnu zaradu ne bi trebalo još uvek povećavati budući da nije došlo do povećanja BDP-a i on je ostao na nivou iz 2008. godine.
Atanacković kaže da ne bi bilo logično da se minimalna zarada poveća jer ona utiče i na povećanje ukupne zarade, što bi, kako kaže bilo kontra merama koje se očekuju, a odnose se na smanjenje plata i penzija.

Sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović je, međutim, rekao da prema izmenama Zakona o radu ima osnova da se minimalna zarada, koja je ista već dve godine, poveća i da bi ona prema svim parametrima mogla da iznosi oko 138 dinara.

Očekuje i da bi se detaljnije o tome socijalni partneri mogli izjasniti na sednici krajem ove nedelje.
Vlada Srbije je polovinom jula donela odluku da minimalna zarada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za period jul – decembar 2014. godine u Srbiji ostane 115 dinara po satu.
To znači da minimalna neto plata u Srbiji iznosi 20.010 dinara, i na tom je nivou od pre dve godine.
Na sednici Socijalno ekonomskog saveta u februaru ove godine, doneta je odluka da se cena rada ne menja do juna, a i tada je radnik u Srbiji je sa minimalnom platom od 175 evra bio jedan od najmanje plaćenih u okruženju.
On je podsetio da bi ona trebalo da bude promenjena, jer je već dve godine na istom nivou – 115 dinara po satu.
Očekuje i da bi se detaljnije o tome socijalni partneri mogli izjasniti na sednici krajem ove nedelje.

Možda Vam se svidi i