Sremska Mitrovica – Gužve na srpskim putevima najavile su početak turističke sezone! Saobraćaj je trenutno pojačan ka domaćim odmaralištima, ali destinacijama u Crnoj Gori, Makedoniji i Grčkoj.

Pre polaska na put, obavezno proverite tehničku ispravnost svojih vozila i ne zaboravite na saobraćajna dokumenta koja su potrebna za put u inostranstvo:

1. Međunarodna vozačka dozvola (opciono – potrebna je ukoliko putujete u Makedoniju, Grčku, Nemačku, Rusiju, Švajcarsku, Španiju)
2. Zeleni karton (opciono – potreban je ako putujete u Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Tursku, Izrael, Iran, Makedoniju, Albaniju, BiH, Tunis i Maroko)
3. Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (Žuti karton) (opciono)
4. Putno zdravstveno osiguranje
5. Super članska kartica
6. Kasko light osiguranje

Gde god da ste krenuli na odmor obavezan je pojas tokom vožnje i poštujte saobraćajne propise i ograničenja brzine na putevima, kazne za prekoračenje su rigorozne. Pravite pauze tokom vožnje

Bez obzira na to na koju ste se destinaciju uputili, preporučljivo je da na svaka dva, tri sata neprekidne vožnje pravite pauze, a ukoliko je vrućina nadoknađujte tečnost i ne prejedajte se. Teška hrana može da izazove pospanost. Ako je kišno vreme, prilagodite brzinu vožnje uslovima puta i držite neophodno odstojanje od vozila ispred sebe.

GRČKA
Ako ste se uputili u Grčku potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola, a zbog prolaska kroz Makedoniju i zeleni karton. Dok ste u toj zemlji, neka su vam tokom vožnje uvek upaljena svetla i vodite računa da vam je u gepeku, osim obavezne auto opreme, protivpožarni aparat ukoliko vaš auto koristi tečni naftni gas. Kad stignete u Grčku, svetla vam nisu više neophodan, ali protivpožarni aparat jeste, bez obzira na gorivo koje koristi vaše vozilo. Uz to, nikako ne telefonirajte tokom vožnje jer su kazne rigorozne i obavezno poštujte propisana ograničenja brzine radarske kontrole su česte. Ako nosite naočare, morate da imate i rezervne, jer je kazna 20 evra ukoliko ih niste poneli, a policajac traži od vas da mu ih pokažete.

Preporučeno je i da na prvoj pumpi u Makedniji razmenite 10 evra u domacu valutu, makedonske denare, koliko vam je i dovoljno za putarine u oba pravca, jer na naplatnim rampama primaju samo papirne novčanice u evrima, a kusur vraćaju u domaćoj valuti.

CRNA GORA
Za put u Crnu Goru nisu vam potrebna međunarodna dokumenta, granicu možete da pređete uz ličnu kartu. Deci je potreban izvod iz Matične knjige rođenih, zdravstvena ili đačka knjižica. Neka su vam stalno upaljena svetla. Ukoliko ste odlučili da u tu susednu zemlju idete preko Bosne i Hercegovine ne zaboravite zeleni karton koji je neophodan dok ste u BIH.

HRVATSKA
Za Hrvatsku nisu potrebni ni zeleni karton ni međunarodna vozačka dozvola, međutim ukoliko idete preko BIH u Hrvatsku tada vam treba zeleni karton. Potrebna vam je standardna auto oprema, ali ne i protivpožarni aparat. Svetla su obavezna tokom zimskog perioda, leti ne, osim u uslovima slabe vidljivosti. Naravno, razgovaranje mobilnim telefonom je isključeno.

ITALIJA
Za put u Italiju potrebna vam je samo međunarodna vozačka dozvola. Standardna auto operam se podrazumeva. Nije vam potreban protivpožarni aparat. Telefoniranje tokom vožnje je zabranjeno, a svetla su vam neophodna van naseljenog mesta.

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu potrebna je u svim zemljama, naravno, u slučaju da ono nije na vaše ime.

Kalkulacija cena neophodnih dokumenata za pojedine zemlje:

Međunarodna vozačka dozvola (*opciono, važi tri godine) – 2,000 dinara
Dozvola za upravljanje tuđim vozilom (*opciono, važi godinu dana) – 1,500 dinara
Zeleni karton AMS Osiguranja (*opciono, važi do isteka AO polise odnosno registracije) – 2,000 dinara
*pre polaska na put u inostranstvo proverite koji međunarodni dokumenti su potrebni u zemljama kroz koje prolazite kao i onu u koji idete.

Kalulacija poželjnih dokumenata:

Super članska kartica (važi godinu dana) – 2,000 dinara, 10 odsto popusta na online učlanjenje u AMSS
Putno zdravstveno osiguranje (sedam dana za RO1 – obuhvata Evropu, starost osiguranika 18 -70 godina, osigurana suma 30,000 evra) 840,00 dinara
Kasko lajt polisa (suma osiguranja 100,000 dinara za period do 15 dana) 945,00 dinara

Sve ukupno 3.785 dinara, a osigurali ste se od eventualnih troškova usled kvara, sudara, popravki, šlepovanja kao i troškova mediciskih usluga tokom odmora.

Možda Vam se svidi i