Sremska Mitrovica – Juče je širom sveta obeležen Svetski dan borbe protiv hepatitisa.

Počev od 2010. godine Svetska zdrvastvena organizacija je ustanovila 28. jul kao dan obeležavanja borbe protiv hepatitisa. Datum je odabran u čast rođendana nobelovca prof. Blumberga-a, koji je otkrio virus Hepatitis-a B.

Hepatitis B virusom u svetu je inficirano 240 miliona ljudi, od čega je 13,3 miliona u Evropi. Hepatitis C virusom u svetu je inficirano 150 miliona ljudi, od toga 15 miliona u Evropi.

U svetu se godišnje registruje 1,4 miliona obolelih od hepatitisa A koji usled loše opšte higijene kao i nedostatka bezbedne vode za piće te loših higijenskih navika pogađa mahom najnerazvijenije zemlje Afrike i Jugoistočne Azije.

Virusni hepatitisi čine značajan zdravstveni problem na nivou sremskog okruga. U grupi akutnih virusnih hepatitisa, hepatitis A je ranijih godina bio najčešće oboljenje. Nakon epidemijskog talasa, koji je imao vrh u 2007. godini, ovo oboljenje se nalazi u interepidemijskoj fazi.

Aglomeracija osetljivih lica u školskim kolektivima i neadekvatno održavanje opšte i lične higijene, omogućavaju lakše širenje virusa hepatitisa A kontaktom među školskom decom.

Zbog čestog asimptomatskog početka bolesti, vreme zaražavanja virusima hepatitisa B i C je teško odrediti, te epidemiološkim ispitivanjem nije lako utvrditi faktore rizika. Danas je među nosiocima antitela na hepatitis C, pacijentima sa akutnim i hroničnim hepatitisom C, visoko učešće osoba koje koriste droge ubrizgavanjem.

Šta je hepatitis?
Hepatitis je virusno zapaljenje jetre. Izazivaju ga virusi hepatitisa (A,B,C,D,E, i drugi.) Kod nekih osoba bolest dobija hroničan tok i vremenom može dovesti do ciroze ili tumora jetre.

Koji su simptomi hepatitisa?

Kod određenog broja inficiranih može se javiti žutica, uz pojavu tamne mokraće i svetle stolice te malaksalost, slab apetit, glavobolja, muka, gađenje na masnu hranu,simptomi slični gripu, i dr.. Često, bolest dobija hroničan tok kada često ne daje nikakve simptome.

Kako neko može dobiti hepatitis?

Virusi hepatitisa B, C i D se mogu dobiti na sledeće načine:

– Nezaštićenim seksualnim odnosom sa zaraženom osobom.
– Upotrebom zaraženog pribora koji se koristi pri intravenskom ili intranazalnom
korišćenju droga ili ubrizgavanju lekova.
– Tokom hemodijalize ( retko).
– Putem transplantacije organa sa inficiranog donora, transfuzijama krvi i krvnih produkata sperme, organa i tkiva ( danas veoma retko jer se vrši obavezno testiranje davaoca).
– Akcidentalno – ubodom na iglu ili oštar instrument ili izlaganjem krvi inficiranih osoba ( često kod zdravstvenih radnika).
– Ako se koriste nesterilni instrumenti pri operacijama, intervencijama, invazivnim procedurama, stomatološkim i drugim intervencijama kojima se narušava integritet kože ( tetovaža, akunpunktura, pirsing, kozmetičke procedure)
– Korišćenjem zajedničkog pribora za ličnu higijenu ( četkice za zube, brijači, mašinice za šišanje, makazice za nokte) sa osobom koja je inficirana.
– Sa zaražene majke na novorođenče.
Hepatitis A i E se prenose kontaminiranom hranom ili vodom kao i prljavim rukama.

Kako se otkriva i potvrđuje infekcija virusom hepatitisa?

Infekcija virusom hepatitisa otkriva se laboratorijskim ispitivanjem krvi. Potrebno je da se sa rezultatima analiza i uputom izabranog lekara javite u infektologu.

Lečenje virusnog hepatitisa

Lečenje hepatitisa ima za cilj da ublaži i uspori tok bolesti i odloži pojavu hroničnog hepatitisa ili ciroze jetre i sprovodi se na Klinici za infektivne bolesti.

Sprečavanje širenja zaraze

Kada je reč o Hepatitis B virusnoj infekciji, najbolja preventivna mera je vakcinacija i to svih osoba iz grupa sa povećanim rizikom i sve novorođene dece. Seksualni partneri i osobe koje žive u domaćinstvu sa osobom inficiranom virusom hepatitisa B, C ili D treba da se vakcinišu vakcinom protiv hepatitisa B, ukoliko se laboratorijskim testovima dokaže da su seronegativni.
Ako koristite droge, prijavite se na lečenje. Ne smete koristiti zajedničke igle, špriceve i ostali pribor za ubrizgavanje droge ili leka kao ni zajedničke cevčice za ušmrkavanje kokaina.
Treba da imate sopstveni i nedeljiv pribor za ličnu higijenu ( brijači, četkice za zube, pincete, makazice mašinice). Posekotine pokriti hanzaplastom. Ne smete biti dobrovoljni davaoci krvi, organa, tkiva i sperme. Ako imate stabilnu dugogodišnju vezu nema potrebe da menjate svoje seksualne navike, a
upotrebom kondoma rizik od zaražavanja partnera se još više smanjuje. Partneru treba predočiti zdravstveno stanje i porazgovarati o eventualnom testiranju partnera.
-Redovno praćenje kod infektologa kao i zdrava ishrana bez puno masti, češći lagani obroci, apstinencija od alkohola i droge.

Saznajte gde možete da se testirate na virusne hepatitise!

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica, putem savetovališta za HIV i hepatitise kontinuirano sprovodi epidemiološki nadzor nad hepatitisima sa ciljem da se prati epidemiološka situacija i unapredi prevencija ovih zaraznih bolesti.

Svi građa koji su bili izloženi riziku mogu se javiti u savetovalište za HIV i hepatitise. Savetovalište
radi svakog radnog dana od 07:00 do 14:00 časova. Za savetovanje i testiranje na HIV i virusne hepatitise nije potreban uput lekara niti zdravstvena knjižica.

Adresa i telefon savetovališta za doborovoljno poverljivo savetovanje i testiranje na HIV i hepatitise pri Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica:
Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Stari šor 47
Tel 022 618 691

You may also like