Sremska Mitrovica – (FoNet) – Od 24. marta na 25 televizijskih i 40 radio stanica širom Srbije, članica mreže Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), počinje emitovanje serijala Ilustrovani rečnik korupcije, tokom kojeg će se u četiri sedmice u svakoj od 20 epizoda objašnjavati po jedan od ključnih termina iz oblasti korupcije i borbe protiv nje.

Glavni cilj projekta je da doprinese efikasnijoj prevenciji i borbi protiv korupcije aktivnijim uključivanjem građana i medija u taj proces, rečeno je prilikom današnje najave serijala, koji ključne termine objašnjava kroz lokalne priče snimane u raznim gradovima. Projektom, kako je rečeno, ANEM nastoji da pomogne građanima da bolje prepoznaju slučajeve korupcije u svojim lokalnim sredinama i ohrabri ih da učestvuju u borbu protiv nje.

U okviru projekta Ilustrovani rečnik korupcije, biće proizveden Elektronski rečnik korupcije, i objavljen u elektronskoj formi na sajtu ANEM, najavio je predsednik ANEM Milorad Tadić.

Konsultant na projektu Čedomir Čupić rekao je da je sistemska korupcije najopasnija, što se dešava kada svi vidovi korupcije uđu u četiri strateška sistema – politički, ekonomski, socijalni i vrednosni, sa kojom se i najteže izboriti. Kad korupcija prodre u te sisteme, nastaje takozvani koruptivni način života, u kojem se mi sada nalazimo, rekao je Čupić, naglasivši da je za borbu protiv korupcije potrebna odlučna politička volja. Čupić ne veruje da će se izaći na kraj sa sistemskom korupcijom dok se ne donese zakon o poreklu imovine i ističe da sankcije za korupciju treba da budu oštre, sa malim rasponom između propisanih kazni.

Projekat Ilustrovani rečnik korupcije realizuje se u partnerstvu sa Agencijom za borbu protiv korupcije, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Možda Vam se svidi i